Tarnaleleszen indult útjára Magyarország első, négy keréken guruló bankja, ami a Takarék Csoport egyedülálló innovációja. A mozgó bankfióknak kialakított és ATM-mel felszerelt kisbuszban első körben 11 kis magyarországi településen váltak elérhetővé a takarékok termékei és szolgáltatásai. Később  az ország bármely pontján felbukkanhat a speciális jármű, elsősorban olyan távoli, kis lélekszámú helyeken, ahol nincs, vagy eddig még soha nem is volt bankfiók. 

A Takarékbank mai sajtótájékoztatóján Alaxainé dr. Oláh Annamária, a Korona Takarék Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője hangsúlyozta: a takarékbank egyes fiókjainak összevonását követően, a települések vezetőivel és Horváth Lászlóval, a térség országgyűlési képviselőjével történt sorozatos egyeztetéseknek köszönhetően, alig 2 hónap alatt, közösen alakították ki a mobilbankra vonatkozó elképzeléseket.  

A cél az volt, hogy Tarnalelesz, Mikófalva, Egercsehi,  Egerbocs, Nagyvisnyó, Balaton, Bekölce és Egerbakta településeken továbbra is elérhetőek legyenek a banki szolgáltatások. 

Horváth László a sajtótájékoztatón elmondta: fontos, hogy a Takarékbank vezetői az üzleti alapon meghozott fiókösszevonási döntéseket követően partnerek voltak abban, hogy megnyugtató megoldás szülessen a kis településeken élők számára, így elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozók továbbra is biztonságban intézhessék alapvető pénzügyeiket. Ennek hiányában az érintett településeken minden pénzügyi szolgáltatás megszűnt volna. Minden településen megmarad a bankjegykiadó-automata, az önkormányzatok és a rendőrség pedig a mobilbank-állomások megfelelő fogadókörülményeinek biztosításában működött közre. 

A Takarék-busz egy teljes kisfióki technikával felszerelt gépjármű, amely a tervek szerint naponta három települést lát majd el pénzügyi szolgáltatásokkal, heti rendszerességgel, előre megállapított ütemterv szerint. A járművön található ATM, készpénz befizetésére alkalmas bedobószéf, ezek mellett az ügyviteli forgalmazáshoz szükséges informatikai hardver, bankbiztonsági és egyéb banktechnikai eszközök is helyet kaptak. Egy-egy településen a mozgó bank az ügyfélforgalomtól függően 1,5-2,5 órán keresztül áll majd a lakosság rendelkezésére.

A lakossági és vállalati ügyfelek a kisbuszban számlát nyithatnak és betéteket kezelhetnek. Ezen kívül átutalásokat kezdeményezhetnek, a magánszemélyek fogyasztási hiteleket, személyi kölcsönöket, valamint Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is igényelhetnekBefektetési szolgáltatásokat is igénybe lehet venni, állampapírokat, valamint a Takarék Csoport leányvállalatainak, illetve partnereinek termékeit megvásárolni. Az utazó bankfiók fontos szerepet tölt be a pénzügyi tájékoztatásban is, hiszen a Takarék-busszal utazó banki ügyintéző személyre szabott tanácsokat tud adni magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt, felkarolni az életképes elképzeléseket, ugyanúgy, mint a „normál” kirendeltségeken.

A sajtótájékoztatón elhangzott: több szempontból is nagy szükség volt erre a Magyarországon új, innovatív banki szolgáltatásra, mert bár a teljes hazai felnőtt lakosság körében gyorsan nő azok száma, akik rendszeresen bankolnak online, az ügyfelek döntő többsége még mindig ragaszkodik a személyes kapcsolattartáshoz, a hagyományos fiókos ügyintézéshez. Sokan élnek továbbá olyan távoli településeken, ahol egyetlen bankfiók sem működik, és a legközelebbi kirendeltség is kilométerekre található, emiatt sok idős és beteg ember számára különösen hasznos megoldás az utazó bankfiók. Végül a mozgó bank olyan helyekre is el tud menni, ahol az embereknek szükségük van pénzügyeik intézésére, például fesztiválokra, rendezvényekre. Ez különösen fontos és kényelmes, ügyfélbarát megoldás egy olyan időszakban, amikor a hazai bankok jelentős mértékben szűkítik vidéki fiókhálózatukat.

A mozgó bank zavartalan működéséhez az érintett települések önkormányzatai többféle segítséget is felajánlottak: biztosítják a helyszínt, bevonva a helyi polgárőrséget, annak érdekében, hogy a település lakossága és vállalkozói minél jobban ki tudják használni a szolgáltatást.

Szerző: KékesOnline