A gímszarvas párzási időszaka a Mátrában jellemzően szeptember 15 . és október 5. közé tehető. Ezt az időszakot főbőgésnek nevezik, melyet előbőgési időszak előz meg és utóbőgési időszak követ. Ez azt jelenti, hogy már augusztus legvégén is megszólalhat egy-egy bika és késő ősszel is hallhatunk még szarvasbőgést.

A gímszarvas éjszaka él aktív életet így a bőgés is jellemzően ekkor történik.  A főbőgés időszakában azonban sokszor napközben is lehet hallani a példányok hangját. A szarvasok násza a Mátra teljes területére jellemző, természetesen nagyobb aktivitás az elzártabb, kevésbé látogatott területrészeken észlelhető.

„A szarvas nász más állatfajokra történő hatásáról nem tudok. Ugyanakkor kijelenthető, hogy az erdőjárókra semmilyen veszélyt nem jelent ez az időszak. A normál körülményekhez képest ugyanis csak annyi változás áll fenn ezen néhány hét alatt, hogy a bikák aktívabbak, máskor rejtett életük nyitottabbá válik, hiszen figyelmetlenebbek is.” – mondta Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője.

A felsőtárkányi kisvasút végállomásnál  az EGERERDŐ Zrt. által szervezett szarvasbőgés-hallgató túrához is lehet csatlakozni.  A mátrai érdeklődők sem maradnak ki ebből az élményből, a belső mátrai települések (pl. Mátraszentimre településrészei) csendesebb, erdőszéli részein biztosan lehet bőgést hallani.

„Erdőterületet nem zárunk le szarvasbőgés idején. Azt kérjük viszont az erdőjáróktól, hogy lehetőség szerint 9.00 és 15.00 óra közé illesszék az erdei tartózkodásukat, így semmilyen formában nem zavarják a vadászati tevékenységeket.” – tette hozzá Dudás Béla.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: Shutterstock, Sokszínű Vidék