Heves megyében 2017. október 2-5. között szervezi meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a rókák országos veszettség elleni immunizálását.

A csalétkeket repülőről szórják ki lakott területeken kívül. A lakosság tájékoztatása elsősorban a jegyzők által a helyben szokásos módon történik – kifüggesztés, helyi rádió, tv, hangosbemondó útján -,  míg a vadászatra jogosultak az erdőszéleken a turista utak mentén helyezik ki a piros színű, „Vigyázat! Veszettség elleni oltási terület!” feliratú táblákat.

A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség, melynek napjainkban legfőbb terjesztője a róka lehet. A védekezés évek óta sikeres, leghatékonyabb módja a csalétek repülőgépről történő kiszórása. Az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú, kb. 4 cm átmérőjű és mintegy 1,5 cm magas, szürkésbarna színű csalétek rejti a vakcinát tartalmazó fólia kapszulát. A róka miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.

A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, veszélyt nem jelent. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére nem szabad hozzányúlni! Ha mégis hozzányúl valaki és a vakcina nyálkahártyára vagy sebbe kerül, orvoshoz kell fordulni, ép bőrfelületről jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, ezek hiányában bő szappanos vízzel kell lemosni.

Az illetékes járási főállatorvosok által – a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján, a helyi vakcinázási kampány kezdetétől számított 21 napig – elrendelt ebzárlat és legeltetési tilalom a veszettség elleni vakcinás védekezés hatékonyságát és eredményességét hivatott elősegíteni. Ez idő alatt az ebeket megkötve vagy zárva kell tartani, közterületre csak pórázon vihetők. A 2017. október 2-től 2017. október 23-ig tartó intézkedések célja, hogy a kóborló ebek, legelő állatok a kihelyezett csalétket ne vehessék fel.

Heves megyében utoljára 2006-ban állapították meg a veszettséget egy rókában, tehát a vakcinázási kampánynak – az ebek évenkénti kötelező oltása mellett – komoly szerepe van a betegség elleni védekezésben.

Az érintett települések listája innen letölthető.

Forrás: heves Megyei Kormányhivatal, sajtóreferens
Fotó: pixabay