A Magyar Ápolási Egyesület 2017-et Kossuth Zsuzsanna emlékévnek nyilvánította. A magyar ápolók példaképe 200 évvel ezelőtt, 1817-ben született. 

A Bugát Pál Kórház, a Magyar Ápolási Egyesület Heves Megyei Szervezete, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Szervezete csatlakozott az országos emlékévhez és egy több elemből álló közös programsorozatot indítottak el az év elején. Februárban irodalmi pályázatot hirdettek középiskolai diákok részére: Vannak-e ma Kossuth Zsuzsannák, avagy elhivatott egyéniségek Heves megye egészségügyében címmel. A pályázat célja volt, hogy Kossuth Zsuzsanna munkásságán, emberségén a haza iránti hűségén, szakmai alázatán keresztül bemutassanak olyan Heves megyei személyeket, közösségeket, akik mindenkor példaképek a jelenkori és a jövő magyar ápolói, egészségügyi dolgozói számára. A május 12-i, kamara által szervezett megyei ápolók napját is Kossuth Zsuzsanna szellemisége határozta meg, itt díjazták a szép számban beérkezett pályaműveket és egy előadással mutatták be Kossuth Zsuzsanna életútját.

Az év elején elhatározott programsorozatban betervezték, hogy Gyöngyösön, a Bugát Pál Kórházban emléktáblát készítenek és emlékfát ültetnek Kossuth Zsuzsanna tiszteletére. Ünnepségük résztvevőit szeptember 29-én Weisz Péter főigazgató köszöntötte. Hangsúlyozta: a mai egészségügyben dolgozók méltó módon képviselik Kossuth Zsuzsanna szellemiségét, hiszen példás a hivatástudatuk és szakmaiságuk.

Kossuth Zsuzsanna születésének 200. évfordulója tiszteletére létrehozott emléktábla avatás és emlékfa ültetés ünnepséget megtisztelték jelenlétükkel a MAE vezetői: Bugarszky Miklós elnök és Vártokné Fehér Rózsa alelnök, a MESZK megyei elnöke Pogonyiné Kiss Irén, Heves megyei társkórházainak ápolási igazgatói, munkatársait, és természetesen a Bugát Pál Kórház dolgozói.

Az emléktábla leleplezését és a tisztelgő koszorúk elhelyezését követően az Ünnepség a kórház főbejárata előtti parkban folytatódott, ahol Kossuth Zsuzsanna tiszteletére egy emlékfát ültettek el, melyet Jakabovits Ferencné, ápolási igazgató adományozott.

Köszöntőjében arra kérte a jelen és a jövő ápolóit, őrizzék, neveljék, óvják ezt a hársfát, mint hivatásuk jelképét.  Kiemelte: Kossuth Zsuzsanna példája, elkötelezettsége mindannyiuknak erőt ad, hogy választott hivatásukat hittel tudják a mindennapokban végezni.

Emléktúra az ország tetején

Mátraházáról indulva Kékestetőig tartó emléktúrára hívta a gyöngyösi kórház szeptember 30-án a megye ápolóit. A lelkes csapatot Előházi Irén főnővér vezette. Az ország tetején kék lufikat eleresztve zárták a Kossuth Zsuzsanna emlékév programsorozatát.

Forrás: Bugát Pál Kórház, sajtóreferens
Fotó: Czimer Tamás