A kápolnai macskaárvaház telephelyén tartott ma sajtótájékoztatót Bóday Pál, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Kiss Norbert, kuratóriumi tag, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző és Horváth László, a térség országgyűlési képviselője.

A civil összefogással létrehozott árvaházban jelenleg 30 macska él, melyek mindegyike mentett: balesetet szenvedett, beteg vagy elhagyott, esetleg megkínzott állat volt a befogadásukat megelőzően – mondta az elnök. Az európai színvonalú, magas minőséget képviselő árvaház nem klasszikus menhely, itt ugyanis akár életük végéig jó körülmények között gondozzák a cicákat. Természetesen a fő cél az, hogy felelős, jó gazdát találjanak nekik. További elképzelésük a macskaterápia magyarországi meghonosítása. Külföldön már számos példa bizonyítja, hogy a macskatartás kedvezően hat az idős emberekre vagy a figyelemzavaros gyermekekre.

Kiss Norbert, a kuratórium tagja megköszönte, hogy Kápolna nyitott és befogadó volt, amikor dr. Berecz Kálmán polgármestert megkeresték a macskaárvaház ötletével. Nemcsak a község vezetősége, hanem a helyi lakosok, civilek is sokat segítenek a mindennapi feladatellátásban.

Az állatok világnapján tartott sajtótájékoztatón Horváth László (Fidesz-KDNP) elmondta: az árvaházat működtető és támogató csapat tiszteletet, időt, energiát és szeretetet feketetett nemes céljaik elérésébe. A képviselő kiemelte: az állat barát a magányban, öröm a szomorúságban, nagylelkű és hű társ, a test és a lélek gyógyítója. Az értük való összefogás, az önkéntesség, a felelős állattartás szemlélete az emberi közösségeket is építi; az állatokkal való bánásmód a társadalomról is tükörképet mutat.

Az alapítvány jelenleg bővítést tervez, a telephely szomszédságában álló egykori vágóhidat alakítanák át macskák befogadására alkalmas hellyé.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor