Nem hatékony gyógymód a homeopátia, állítja az egyik európai tudóstestület. Akadnak azonban orvosok, akik arról győződtek meg, hogy a homeopátiás szerek hatásosak lehetnek. Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos az arany középutat ajánlja…  

„Nem tudom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia milyen kísérletekre hivatkozik. Nem tudom azt sem, hogy kik és milyen körülmények között, mennyi beteg bevonásával végezték ezt a bizonyítási kísérletet, s azt főként nem, hogy azt ki finanszírozta. Orvosként sok eredményét láttam a homeopátiának, így nincs okom kétségbe vonni ezeknek a szereknek a hatását. A használatuk mellett szól az is, hogy mellékhatásuk nincsen” – mondja dr. Mangó Gabriella. A gyöngyösi háziorvos szerint a gyógyszerek és a hometopátiás szerek megférnek egymással, és átesnénk a ló túloldalára, ha az utóbbiakat betiltanák. Azokban az esetekben érdemes élni a homeopátiás szerekkel, mondja, amikor van idő arra, hogy kivárjuk, hogy beinduljon a szervezet öngyógyító mechanizmusa. De akkor is érdemes rájuk gondolni, amikor egy-egy gyógyszer hatásosságát erősíteni szeretnénk.

„Nem hinném, hogy a homeopátia pusztán a placebo-hatáson alapszik, mivel akkor nem használna a csecsemőknél, a demens betegeknél, illetve nem alkalmazhatnánk az állatgyógyászatban” – magyarázza. Nem mindegy persze, hogy mikor használunk homeopátiás szert. Ki lehet próbálni e gyógymódot, ha pl. a gyermek nyűgös, köhécsel, de nem túl lázas, ami arra utal, hogy enyhe megfázásról vagy fertőzésről van szó. De ha súlyosabbak a tünetek, akkor könnyen lehet, hogy már antibiotikumra és egyéb gyógyszerre is szükség lesz helyettük vagy mellettük. A homeopátiás szerek soha nem helyettesítik az orvosi inspekciót! A rémhírek dacára az időben adott, kúraszerűen alkalmazott antibiotikum nem árt, sőt, nagyobb bajt előzhet meg – hangsúlyozza a háziorvos, aki egyben hét gyermekes anya.

Vannak olyan sürgős beavatkozást igénylő esetek, amikor nem javasol homeopátiás szert. Ilyen például, ha a betegnek infarktusa van, ha eltörött valamije, és azt műteni kell, ha idegen test került a szemébe, vagy ha daganatot, bélelzáródást diagnosztizálnak nála. Fontos az is, hogy ne legyen túl legyengült a szervezet, így kiszáradt, elesett, infúzióra szoruló idős betegnél sem ez a megfelelő terápia, illetve nem az egyedüli terápia –tudjuk meg dr. Mangó Gabriellától.

A homeopátia vita a napokban lobbant fel, mégpedig a Magyar Tudományos Akadémia közleménye után. Ebben ez áll:

„Európa-szerte sokan élnek homeopátiás termékekkel, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete állásfoglalást adott ki, melyben kijelenti: nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának.A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebo-effektussal magyarázható.”

Szerző: KékesOnline
Fotó: pixabay