Hamarosan lezárul a vadászidény kezdeti időszaka, mely során az intenzív bikavadászat miatt korlátozták az erdei, nagy tömeget megmozgató sportrendezvényeket, például a teljesítménytúrák megrendezését. A Mátra teljes területén egész évben folyik vadászati tevékenység, a főidény szeptembertől februárig tart. Ekkor ejtik el a legtöbb vadat. „A vadkilövési tervünkben négy nagyvadfaj szerepel: a vaddisznó, a gímszarvas, a muflon és az őz. Ez egyben mennyiségi sorrend is. Mátrafüredi erdészetünk mintegy 11 ezer hektáros vadászterületén idén közel 800 darab vad elejtését írta elő az illetékes hatóság.” – mondta Dudás Béla, a Mátrafüredi erdészet vezetője.

A vadászati főidényben megengedett az éjszakai, illetve hajnali túrázás, azonban a szakemberek kérik, hogy ebben az időszakban kerüljék a kirándulók az erdők látogatását. Aki azonban mégis kedvet érez egy éjjeli erdőjáráshoz, az semmiképpen se térjen le a kijelölt túrautakról. Lövést hallani ebben az időszakban nem meglepő, azonban garantált, hogy az túrázó biztonságban van, ugyanis a vadász minden esetben biztosan betartja az élet- és vagyonbiztonság megőrzése érdekében hozott szigorú szabályokat. Az erdei gyalogtúrákat nem kell engedélyeztetni és bejelenteni sem. Ugyanakkor mindkét félnek hasznos lehet, ha a nagyobb létszámú éjszakai túrát a szervező az erdőgazdálkodónak bejelenti.

„Társas vadászatok esetében bizonyos területrészeket átmenetileg lezárunk. Ennek időszaka november elejétől január végéig tart. Ekkor egy jellemzően sűrűbb, fiatal erdőterületet körbeállunk, kihajtjuk a benne tartózkodó nagyvadat és a meghatározott helyen álló vadászok elejthetik azokat. Természetes dolog, hogy ezeken a hajtott területeken és azok szűk környezetében civil a vadászat idejében nem tartózkodhat. Az átmeneti lezárásokról előzetesen tájékoztatást adunk, a vadászat idején pedig figyelemfelhívó táblákat helyezünk ki vagy őrrel zárjuk. Az egyéni és a társas vadászat is érinti a Mátra összes kirándulóhelyét” – mondta el kérdésünkre az erdészet vezetője.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: missoulian.com, janroos.me, 7-themes.com