Idén már második alkalommal rendezik meg a Galya 50/20/10/2 jótékonysági teljesítménytúrát. Míg tavaly 474 induló volt, addig idén több, mint 700-an regisztráltak a programra.
Az eseményt az Apró Lépések Egyesület rendezi. Az egyesület a gyöngyösi és környékbeli autista gyerekeket nevelő családokat és velük foglalkozó szakembereket tömöríti. A túrán nincs nevezési díj, a szervezők arra kérnek minden indulót, hogy a kihelyezett adománygyűjtő ládába a lehetőségeihez képest dobjon be támogatást. Az adomány minden fillére az egyesülethez megy, melyből rendezvényeket, előadásokat, tréningeket, szabadidős programokat szerveznek az autizmussal élőknek és családjaiknak.

„Fontos, hogy ez nem verseny. Nem hirdetünk helyezéseket. Vannak gyorsabb és lassabb teljesítők, de mindenki ugyanazt a díjazást kapja, aki minden ellenőrző ponton áthaladt és szintidőn belül beér – mesélt nagy lelkesedéssel a túráról Keresztesi Koppány, az Apró Lépések Egyesület elnöke.

Az esemény alkalmával négy távon (2, 10, 20 és 50 km-en) próbálhatják ki magukat a túrázni vágyók.
A haladó szintű, 50 km-es távon a gyönyörű útvonal mellett erős emelkedőket is le kell küzdeni a 13 órás szintidő alatt. 2600 méter szintemelkedés gondoskodik arról, hogy az indulók ne unatkozzanak. A 20 km-es táv szintúgy a gyakorlottabb túrázók számára ajánlott, ahol 7 órás szintidőn belül 1170 méteres szintemelkedéssel kell megbirkózni. A 10 km-es távot a családoknak, kezdő túrázóknak alakították ki, bő 4 órás szintidővel és 550 m szintemelkedéssel, a 2 km-es távval pedig a kisgyermekes családokat szeretnék megcélozni. Remek alkalom, hogy megszerettessük a gyerekekkel a túrázást.

A túrán ajánlott felszerelés a bejáratott túracipő, Mátra turistatérkép (ha a rajtfüzettel, itinerrel adott nem lenne elég), a hosszú távon indulóknak fejlámpa, és az időjárásnak megfelelően választott öltözet. A túra során több helyen van ellátás, de némi rágcsálnivaló és víz javasolt. Az indulókat arra kérjük, hogy hozzanak saját poharat, ugyanis a szervezők nem szeretnének eldobható, műanyag poharakkal szemetet termelni.

„Ez az egyesületünk számára forrásteremtés, de úgy szeretnénk kapni, hogy valami nagyon jót adunk, egy jó szervezésű és hangulatú túrát. A túra másik célja, hogy egy kicsit kimozdítsuk, közelebb hozzuk az autista gyerekeket és családjaikat. Az eredménylistát nézegetve azt látjuk majd, hogy eltűnnek a különbségek és teljesen mindegy, hogy ki, hogyan és milyen mássággal, fogyatékossággal él, itt ők is ugyanolyan teljesítők lesznek, mint bárki más.” –mondta Keresztesi Koppány.

Szerz: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: Apró Lépések Egyesület