A Csevice I, vagy közismert nevén a parádi kénes gyógyvíz sokféle bajra orvosság. Elsősorban emésztőszervi problémáinkra van jótékony hatással, de ha például borral együtt fogyasztjuk, csökkenti a másnaposság tüneteit is.Ha mégis elért minket az a bizonyos macskajaj állapot, akkor sincs ok aggodalomra, 1 pohárka gyógyvíz, és máris csökken a kellemetlen gyomorbántalom.

Ami újdonság a víz jótékony hatásainál, az, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, ugyanis segít beállítani a vér cukorszintjét, de csökkenti például a húgysav mennyiségét is – tudtuk meg dr. Rabóczki Anitától, a Parádfürdői Állami Kórház főigazgatójától, aki hozzátette: a kórház fekvőbetegeinél is alkalmazzák kúraszerűen a kénes vizet.

Parád a timsós-vasas gyógyvíznek, valamint a környék klímájának köszönhetően 1972 óta minősített gyógyhely. 2019-ben, amikor újra felül kell vizsgálni a már meglévő tényezőket, további két gyógyhelyi tényezőre pályázik. Az egyik a fent említett Csevice I gyógyvíz, illetve az Erzsébet Hotelban található mofetta kezelés – erről Parád polgármestere, Mudriczki József tájékoztatott.

A létesítmény parkjában található a természetes gázlelőhely, ahonnan kompresszor segítségével jut be a szén-dioxid a kezelőkbe, számos betegségre, köztük szív-és érrendszeri, mozgásszervi, nőgyógyászati problémákra nyújt sokoldalú megoldást. A festői szépségű településen tehát nemcsak kirándulni, de gyógyulni, és regenerálódni is többféleképpen lehet.

Irány Parád, ahol ülve gyógyulhatunk, de ha megszomjazunk, napi 2 deciliter kénes vízzel valósággal újjászülethetünk.

Szerző: KékesOnline
Fotó: paradfurdo.hu