Együttműködési megállapodást irt alá szeptember végén a Parádfürdői Állami Kórház és a Miskolci Egyetem. A kórház és az egyetem ötvözni kívánja a gyógyító, kutató és oktató tevékenységet a balneológia, illetve a balneoterápia területével.Célként fogalmazták meg, olyan közös kutatások megvalósítását, melyek kiterjednek a gyógyvíz hidrogeológiai vizsgálatára, humán-egészségügyi hatásának bizonyítására és a terápiás lehetőségek bővítésére.

A közös kutatásokon kívül közös szakmai-tudományos programok, képzések, továbbképzések szervezése is szerepel a megállapodásban.  A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán tanuló egészségturizmus-szervező és gyógytornász hallgatók gyakorlati képzésének pedig a Parádfürdői Állami Kórház ad kiváló terepet, erősítve az egyetem  azon célkitűzését, hogy így még inkább gyakorlatorientáltabb ismereteket tudjon az egészségügyi kar hallgatóinak nyújtani.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán dr. Rabóczki Anita, a parádi kórház főigazgatója elmondta: Parád több mint 250 éve része a magyar fürdőkultúrának. A jellegzetes illatú és ízű vasas-timsós parádi vizet évszázadok óta használják nőgyógyászati, bőr- és mozgásszervi betegségek gyógyítására külsőleg, és ivókúra formájában. A hazai termálvízkincs – köztük a parádi – egészségügyi hasznosítása nagy lehetőség a betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint a rehabilitációban.

Dr. Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes hangsúlyozta: – A cél a gyógyító, az oktató és a kutató munka egybevetése. A gyógyvizek hasznosításának a természetvédelmi, környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdései is megjelennek, azaz az orvosi és természettudományos kutatások eredményeit együtt integráljuk majd.

Az együttműködést a kórház részéről dr. Rabóczki Anita főigazgató főorvos, az egyetem részéről prof. dr. Torma András rektor képviseletében dr. Jakab Nóra, dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségügyi Kar dékánja és prof. dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja írta alá.

Forrás: Bugát Pál Kórház