Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos ovis napot Abasáron. A csípős reggelt követően szép napsütéses időben zajlott a rendezvény, mely része a Zöld Óvoda programnak. A napokban derült ki, hogy az abasári óvoda 9 év munkájának köszönhetően megkapta az Örökös Zöld Óvoda címet. A környezeti nevelésért járó elismerést az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium közösen ítélte oda.

Az ovis-nap jótékonysági rendezvény volt, bevétele az Abasári Múzeum Úti Óvodásokért Alapítvány számláját gyarapította. Az alapítvány célja az óvoda tárgyi feltételeinek bővítése, a gyermeki jólét, esélyegyenlőség megteremtése. A bevételből a csoportoknak vásároltak felszereléseket, eszközöket.

A programok a szüreti hagyományok jegyében zajlottak. Az udvaron népi fajátékok, kerékpáros akadálypálya, diótörés, aszfaltrajz, szőlőpréselés várta a gyerekeket. A kondérban főzött paprikás krumpli után jól esett a frissen préselt szőlőlé. A délelőtt a gyerekek rövid műsorával kezdődött, de volt családi akadályverseny, sport és kézműves foglalkozások is. Megemlékeztek az Állatok Világnapjáról is; a Gyöngyösi Mátra Múzeum munkatársa extrém állatsimogató keretein belül mutatott be az érdeklődőknek patkányt, csótányt, kígyót és kisegeret.

Szerző: KékesOnline