Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) a napokban vezérszónokként szólalt fel az Országgyűlésben a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása érdekében.

A felszólalásban javasolta: a nemi élet szabadság és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövetőt – ha cselekményét tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követi el – mérlegelés nélkül, végleges hatállyal el kell tiltani bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy tevékenységtől, amelynek keretében 18. életétét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. 

A javaslatban szereplő szigorúbb szabályozást a törvénymódosítás jelenlegi szakaszában az MSZP és a Jobbik parlamenti frakciója is támogatja; egyetértés mutatkozik abban, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetőjének végleges hatállyal történő, kötelező eltiltása minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében gyermekekkel kerülhet közvetlen kapcsolatba, a gyermekek védelmét szolgálja.

2016 májusában tragikus körülmények között elhunyt egy másfél éves kisgyermek Gyöngyösön. A rendőrségi nyomozás igazolta, hogy a kislányt, aki elhunytakor mindössze 3 és fél kilót nyomott, szülei halálra éheztették.

Horváth László ezen eset kapcsán is tevékenyen lépett fel: akkor a gyermekvédelmi törvény azonnali törvény szigorítására tett javaslatot az Országgyűlés felé. A javaslat célja a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése, a kötelességi és felelősségi körök tisztázása volt. Ennek értelmében 2017 januárjától a gyermek súlyos veszélyeztetésének minősül, ha a szülő nem hajlandó együttműködni a gyermekorvossal, a védőnővel vagy a bölcsődével, az óvodával, az iskolával.

Szerző: KékesOnline