„A férjem cukorbeteg, de két évtizede jár a mofettába, s megúszta érszövődmények nélkül” – meséli egy mátraderecskei lakos. Tavaly 34300 kezelést végeztek, idén ezt is túllépik, tb támogatással egyre népszerűbb a kúra. Milyen leleteket hozzon az új páciens?

Több mint 20 éve kezelnek kúraszerűen betegeket Mátraderecskén, és évente 4-5 ezer páciens érkezik ide. Így is akad, aki számára újdonság ez a gyógymód. Akad, aki a Dunántúlról érkezett, s van, aki Svédországból jár vissza. Mióta a kezelés tb támogatással vehető igénybe, folyamatosan nő a páciensek száma – tudjuk meg a széndioxid gyógygázfürdő ügyvezetőjétől, Szőnyiné Tóth Zsuzsannától. Sokan érkeznek érszűkülettel, rendezetlen vérnyomással vagy diabetessel, utóbbi esetben nem a cukorbajtól szabadulnak meg, hanem az alattomos érszövődményt előzhetik meg.

Jó tudni azonban, hogy mivel a széndioxid szárazfürdő jelentős hatással van a szervezetre, így aki kúraszerűen veszi igénybe, annak előtte szakorvosi vizsgálatra van szüksége. A támogatott kezelést a szakorvos  – pl. kardiológus, sebész, reumatológus, ortopéd orvos, angiológus, diabetológus – ajánlhatja és írhatja fel. Egy kúra 15 alkalomból áll. Ahogy más fürdőgyógyászati kezelés, ez sem ajánlott bizonyos betegségekben, így pl. gyulladt, vérző gyomorfekély, kezeletlen magas vérnyomás esetén vagy daganatos betegségben. Érdemes előtte érdeklődni, mert a betegeknek el kell hozniuk illetve küldeniük a friss leleteiket: pl. általános laboreredményt, EKG vizsgálat és mellkasröntgen leleltét. A beküldött dokumentumokat a helyi orvosok is elbírálják, hogy ne legyen kockázatos a széndioxidos fürdőzés.

A mofetta idén nyáron Telekessy-díjat kapott a sikeres fejlesztésért, erre Horváth László országgyűlési képviselő terjesztette fel a gyógygázfürdőt. A parlamenti képviselőnek nagy szerepe volt abban, hogy a feltörő gáz, melyet a településen sokáig csapásként éltek meg, mára a fejlődés forrása lett. Sokat tett azért, hogy felépüljön a mofetta, és szívügye volt, hogy tb támogatással vehessék igénybe a kezeléseket az érpanaszokkal és egyéb betegségekkel élők, ezt 2012-re sikerült is elérni. A támogatás hatására évente legalább 5 ezerrel nőtt a kezelések száma. Ma egy támogatott kezelésért csupán 780 forintot kell fizetnie a páciensnek.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Gál Gábor