Az elmúlt szezonban két alkalommal is meglepett minket a havazás. Amilyen korán érkezett, oly későn is távozott. 2016-ban október 6-án esett le az első hó a Mátrában, 2017-ben pedig április 20-ával zárult az igen hosszúra nyúlt szezon. Az előrejelzések szerint a 2017-es idény most vasárnap, október 29-én kezdődhet, az őszi szünet első hétvégéjének várható időjárásról az OMSZ szakemberét kérdeztük.
Észak felől a déli órákban hidegfront érkezik, így az Északi-középhegység térségében október 27-én, pénteken megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. A nap második felében eső, zápor 50-70% eséllyel valószínű. A csapadék mennyisége területi átlagban csapadéknyom és 2 mm között valószínű. Ezen a napon északnyugati szél várható, az 5 – 15 km/h-s átlagszél mellett 30 – 50 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 fok körül alakul. A front mögött éjjel kiderül az ég, több fokkal lehűl a levegő, elsősorban a völgyekben fagypont közelében alakul a minimum hőmérséklet.

Október 28-án, szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, nyugati szél kíséretében, melyek délután viharos széllökésekké alakulhatnak át. Helyenként futó zápor előfordulhat, 10-30% eséllyel. Területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű.

„Vasárnap tovább csökken a hőmérséklet, a magasabb helyeken vasárnaptól szerdáig +3, +4 fok körül várhatók a maximum értékek. A jelenlegi számítások szerint a front mögött vasárnap estétől, késő estétől hétfő reggelig egy-egy hózápor előfordulhat a legmagasabb helyeken, megmaradó hóréteg azonban nem valószínű, legfeljebb foltokban alakulhat ki olvadó hólepel. A folytatásban változó felhőzetre, több-kevesebb napsütésre van kilátás, csapadéknak szerdáig kicsi az esélye, az is záporeső formájában hullhat.” – tájékoztatott megkeresésünkre Lenkei Nóra, az OMSZ munkatársa.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi