Az ősz derekán járunk, talán ilyenkor a legszebb a Mátra. Ha csak egy napunk van a kikapcsolódásra, akkor is kirándulhatunk egy nagyot, de még jobb, ha néhány napot rászánunk a feltöltődésre. Akár így, akár úgy, a gyöngyösi Bori Mamit feltétlenül ejtsük útba…

Hazánk legmagasabb pontjának közelébe újabban nemcsak a természet szépsége miatt, hanem a gasztronómiai élményekért is érdemes ellátogatni. Az abasári Molnár és Fiai pincészet friss, ropogós fehérborait, valamint a Levente Pince komoly fehér- és vörösborait például eddig is szerettük, de hogy Abasár sajtokban is ennyire erős, azt mostanáig nem tudtuk, pedig a Hanczár Kézműves sajtok és a Kecskemici Kert fantasztikus kecskesajtjai egyaránt megérnek egy kitérőt.

Gyöngyöstarján csuda egy falu! Annyi jó borász él ott, hogy egynémely borvidéken talán összesen nem tudnánk ennyit felsorolni. Aki arra jár, a Kovács és Lánya Pincészet vöröseit vagy Benedek Péterhárslevelűjét mindenképpen kóstolja meg, de a buborékok szerelmeseinek is van egy jó hírünk: a Centurio Szőlőbirtok mágusa, Ludányi Balázs pezsgőt is készít, nem is akármilyet!

Ha már a természetben járunk, ne feledjük: fűben-fában orvosság van! A helyi gyógynövényekből készült ízletes és gyógyító teák segítségünkre sietnek akár egy meghűlésnél, akár egy stresszes nap után, ahogy a Nána Farm különleges mézei is többet érnek sok színes pirulánál.

Ahol ennyi jó minőségű helyi termék elérhető, ott nem csoda, ha egy minőségi étterem bátran alapoz a helyi termelőkre, és változatos formában tálalja a szezonális ételeket. A gyöngyösi Bori Mami a régiós alapanyagok használatára és tudatos, fenntartható vendéglátásra törekszik. A belvárosban található vendéglátóhely úttörő szerepet kíván betölteni a jó értelemben vett polgári életvitel újjáélesztésében, a bisztrókultúra népszerűsítésében. Reggelire, családi ebédre vagy egy romantikus vacsorára ugyanúgy beülhetünk, mint üzleti megbeszélésre vagy egy könnyed barátnős csevegésre. Az ízletes ételek és a mátrai, valamint más hazai régiókból származó borok mellett a 40 féle szálas tea vagy a térségben csak itt fellelhető kávékülönlegességek is hosszabb üldögélésre csábítják a vendégeket.

Dobróka Tamás és Sándor Béla 3 éve nyílt bisztrója az eltelt időszak alatt a városban élő és a környékbeli emberek kedvenc találkozóhelyévé vált. Nem csoda, hiszen az ízletes ételek és italok mellett változatos programokkal is kényeztetik a betérőket. A helyet Dobróka Tamás nagymamája után nevezték el Bori Maminak, ezzel is hangsúlyozva az otthonosságot, a családias légkört. Az étterem már a tavalyi látogatásunkkor is elvarázsolt bennünket, a főváros közönségét pedig a Gourmet Fesztiválon hódította meg, ahonnan idén a legjobb étteremnek járó közönségdíjat is elhozták. Komoly elismerés ez egy olyan rendezvényen, ahol az ország legjobb éttermei versengenek a látogatók kegyeiért. Azóta is jó néhányan kifejezetten a Bori Mami kedvéért jönnek Gyöngyösre, és elégedetten állapítják meg, hogy a minőség mellett a mennyiségre sem lehet panasz.

Nemrég mutatkozott be az új konyhafőnök, Nagy Attila, aki a bisztróhagyományokat megtartva öltözteti modern köntösbe a tradicionális ételeket. Az őszi étlapról érdemes megkóstolni a kacsamájparfét Maldon sóval, almakompóttal, lilahagyma-lekvárral, savanyított hagymával, házi kaláccsal – a végtelenül könnyed máj és a különböző körítések remek ízharmóniát alkotnak. A levesek közül jó szívvel ajánljuk a szarvasgombás burgonyakrémlevest, a tetején a roppanós, füstölt burgonyacsipsszel. Komplex, finom és tartalmas.

Sokan tartanak attól, hogy egy ilyen modern étteremben nincsenek hagyományos ételek. Pedig elég böngészni az étlapot, és máris rábukkanunk a tojásos nokedlivel és ecetes salátával kínált falusi paprikás csirkére, a rántott hús pedig a nyitás óta kihagyhatatlan a kínálatból.

Ha ősz és Mátra, akkor nem feledkezhetünk meg a vadszezonról sem. Kóstoljuk meg az őzgerincet céklával, sütőtökkel és dödöllével, mert egyszerűen tökéletes. Az omlós hús és a zöldségek kétféle textúrája olyan összhangot alkot, hogy még sokáig nem felejtjük el.

A desszertek közül kiemelnénk a langyos almáspitét tejfölhabbal és calvadosfagyival. A házias és egyben modern édesség méltó lezárása az étkezésnek.

Mátra tehát ma már nemcsak a jó levegő és a szép túraútvonalak miatt vonzó úti cél, de egyszersmind fontos gasztroturisztikai régió is, ahol a vendéglátók mindent megtesznek azért, hogy az itt eltöltött idő ízekkel teli, különleges élménnyé váljék.

Forrás: borsmenta.hu
Fotó: Dajka Gábor