Beköszöntött a felső légúti megfázások szezonja: a kennel köhögés a kutyák rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladása, amely jellemzően csoportban tartott, kutyatársaságba járó kedvenceket érint. A görcsös köhögéssel járó betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de rendkívül kellemetlen a kutyánk és a mi számunkra is. Kutyapanziókban, kiállításon, kutyaiskolában, kutyafuttatókban megforduló kutyák immunizálása éppen ezért erősen ajánlott.

Érintett lehet a kutyánk?

A kennel köhögés bármely életkorú kutyát megbetegíthet. Jellemzően a nagyobb kutyatársaságokba járó, így kutyaiskolákban, kiállításokon, kutyapanziókban megforduló kutyákat érinthet, mert a terjedésben fő szerepet játszik a fertőzött és egészséges kutyák közvetlen érintkezése. A fertőzés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen „orr az orrhoz” érintkezéssel kutyáról kutyára terjed, vagyis kedvencünk akkor és ott van kitéve a fertőzés veszélyének, amikor és ahol több kutya találkozik: a fent említett helyeken kívül a parkban, az utcán sétálva, sőt akár még az állatorvosi rendelők várószobáiban is.

Mi okozza a fertőzést?

A kennel köhögés rendszerint több kórokozó együttes hatására keletkező, viszonylag jóindulatú megbetegedés. A kórokozók között találhatók a kutyák parainfluenza-, adeno-,  valamint szopornyicájának vírusa, a baktériumok közül pedig a Bordatella bronchiseptica, Pasteurella multocida. A gyógyult kutyák is hónapokon át üríthetik a kórokozókat, tovább fertőzve ezzel az egészséges állományt.

Mik a tünetek?

Egyik jellemző tünete az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez, savós orrfolyás A kezdeti tünet „száraz”, csattanós köhögés, enyhén lázas állapot és étvágyvesztés.

Kialakulhat súlyosabb szövődmény?

Bár a betegség viszonylag jódindulatúnak mondható, a köhögés több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények – például ritkán tüdőgyulladás – is kialakulhatnak. Erre a „nedvessé” váló köhögés hívja fel a figyelmet. A gyógykezelés szükséges és a legtöbbször eredményes. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként azonban végzetes kimenetelűek lehetnek.

Fertőző az emberre, vagy más állatokra nézve?

A kennel köhögést okozó baktériumok közül a Bordetella bronchiseptica veszélyes lehet a macskára és a nyúlra, de embert rendkívül ritkán fertőz meg. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nagyon legyengült immunrendszer esetén ez sem kizárható.

Hogyan kezelhető?

Ezt a betegséget is jobb megelőzni, mint gyógyítani. Ha a betegség már kialakult, keveset tudunk tenni a kutya meggyógyítása érdekében azon túlmenően, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítjuk, és próbáljuk csillapítani a köhögését. Súlyosabb esetekben más gyógyszerek adására is szükség lehet a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdésére. A betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de nagyon megterheli a kutyust.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A betegség több kórokozója ellen is létezik vakcina. Ha a kutyánk közeli érintkezésbe kerül más kutyákkal – pl. kutyafuttatón, parkokban, stb. – meg kell fontolni a vakcinával történő immunizálását. Jó tudni, hogy a legtöbb kutyapanzióban ma már megkövetelik a kutyák vakcinázásának igazolását.

Elérhető olyan vakcina, amely orrba csepegtetés után már 3 nappal immunitást eredményez. Ennek a vakcinának a használata esetén nem kell a kutyát megszúrni, így számára sem kellemetlen az élmény! A vakcinázást évente meg kell ismételni. Három hetesnél idősebb kölykök és vemhes állatok is olthatók.

Forrás: kisallatorvos.hu
Fotó: http://amyshojai.com

Mi a kennel köhögés?

Hogyan védekezhetünk a betegség ellen?

Mit jelent a garancia kutyavakcináknál?