A markazi Márton-napi újborkóstoló folyamatos átalakuláson ment keresztül az elmúlt években, mígnem hagyományt teremtve elnyerte jelenlegi formáját.20 évvel ezelőtt egy lelkes markazi baráti kör, melynek tagjai szőlővel és borral foglalkoztak, sorra járták egymás pincéit és megkóstolgatták az új és ó borokat egy kellemes beszélgetés közben. Megbeszélték elképzeléseiket, kifejtették a borokkal kapcsolatos őszinte, sokszor kritikus észrevételeiket. Felvetődött, hogy mi lenne, ha ezek a beszélgetések, az új borok kóstolgatása és a véleménycsere egyszerre, egy helyen, egy időben történne. Az ötletet felkarolta az akkori markazi hegyközség, annak akkori hegybírója Kovács Ferenc, illetve Markaz önkormányzata is. Immár 13. éve rendezik tehát a Márton-napi újbor ó-mustrát Markazon. A rendezvényről Zápel Imrével, a Délkelet Mátrai Hegyközség elnökével beszélgettünk.

„Fontos, hogy a borászok megismerjék egymás véleményét az új borokkal kapcsolatosan, hiszen egymás tapasztalatainak, véleményének megosztása, az évjárat, a termés minőségétől függő különböző kezelési javaslatok elfogadása mind-mind a markazi jó borok minőségét javítja az évek során.” – mesélte Záplel Imre, a Délkelet Mátrai Hegyközség elnöke.

A rendezvényen résztvevők száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A Délkelet Mátrai Hegyközség területéről, mely magába foglalja a Markaz-Domoszló-Kisnána-Vécs szőlőterületeit, egyre több borász mutatja be új borait és egyre nagyobb létszámmal képviseli magát a borszerető közönség is. Köszönhető ez talán annak is, hogy a rendezvényt sok esetben színesítik egyéb programokkal, sajt- és pálinkakóstolással, de az elmúlt években tartottak borárverést is, melynek bevételét a markazi templom felújítására ajánlották fel.

„Rendszeres vendégünk Miller Lajos, Kossuth díjas operaénekes aki pár bordallal, nótával lepi meg a közönséget. A hagyomány szerint Márton napján nagy lakomákat rendeztek, és mivel már novemberben le lehetett vágni a tömött libát, a Márton-napi lakomák fogásai jellemzően libaételek.” – tájékoztatott a kísérő programokról az elnök.

A programon a boros gazdák a borszerető közönség véleményére kíváncsiak, nem figyelmen kívül hagyva a borásztársak jó szándékú javaslatait, kritikáit sem. Kiváló alkalom ez a rendezvény arra, hogy megismerje egymást a borász és a borkedvelő akiből a leendő vásárló lesz.

„Szakmai zsűri nem bírálja a borokat. A közönség véleménye alapján választják ki a legjobb újborokat.” – mondta Zápel Imre.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Kazzit.com , hindsonmarina