A fatimai jelenések 100. évfordulójára meghirdetett kiállítás kapcsán az egyesület történetéről, Révész Erzsébet művésztanárral, a Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány elnökével beszélgettünk.

13 év munkáját öleli fel a kiállítás, az egész történet egy karácsonyi ikonfestéssel kezdődött, 2004-ben. Úgy gondoltam, kellene valami olyan pluszt adnom a tanítványaimnak, amivel minden gyermeket sikerélményhez juttathat. Célom az volt, hogy a szeretet témáját népszerűsítsem, ezért a diákok azt a feladatot kapták, hogy az ünnepek közeledtél akár bibliai történetet, akár a Szent családot, vagy egy téli tájat rajzoljanak le. A gyerekek lelkesek voltak, hogy nagyon sok rajz készült el a megadott témakörökben, a karácsonyi rajzoknak a szülők is nagyon örültek. Így történt, hogy a tanulók által elkészített táblaképek az iskolai rajzterem faláról indultak hódító útjukra – tudtuk meg.

A következő évben Nagyboldogasszony ünnepén a Mátyás-templom szomszédságában lévő Magyar Kultúra Alapítvány székházába kaptunk meghívást egy Nemzetközi Gyermekrajz Vándorkiállításra, és innentől fogva egyre több helyre eljutottunk.

Az évek alatt egyre több rajz született, és hamarosan elérkezett az idő, hogy már tágabb keretek között működjünk, így jött léte 2009 februárjában a Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány. A névválasztás is különleges, hiszen az alapítvány a Szűzanya guadalupei kegyképéről kapta a nevét, amely egy tilmán, azaz egy indiánköpenyen jelent meg – mesélte Révész Erzsébet.

A művésztanár elmondta: a gyermekrajz kiállításokat az évek során 2011 és 2014-ben Rómában a Magyar Akadémián és számos magyar nagyvárosban is láthatták az érdeklődők valamint külföldön is bemutattuk a remekműveket. Az alapítvány egyre ismertebb és elismertebb lett, egy-egy rajzpályázatunkra nemcsak itthonról, hanem külföldről – Indonéziából, Szlovákiából, Peruból, Kanadából, Szerbiából, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból, Litvániából, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Németországból és Finnországból – is érkeztek pályamunkák.

Életem egyik legmeghatározóbb élménye lett, hogy személyesen is találkozhattam Ferenc pápával, aki 2013-ban üzenetet küldött az alapítványnak, mely így szól: „Áldja meg kezdeményezésüket az Úr, vezesse a gyermekeket ő maga, hogy sajátos művészetük által kifejezhessék hitüket, és ezáltal mosolyt vihessenek az egész világba!”

A kiállítás örökös fővédnöke Jókai Anna Kossuth-díjas író, a nemzet művésze. A pályázatra a rengeteg nagyszerű alkotás érkezett, közülük 160 fő kapott ajándékot, a rajzokat december végéig lehet megtekinteni a Mátraverebély-Szentkúton található Ferences Galériában.

Szerző: KékesOnline