A 18. században egy asszony, mikor Szilvásváradról Szarvaskő felé tartott az erdőben, ennek a fának az oltalmában adott életet a gyermekének – innen ered a bábafa elnevezés. Élt egy erdész Bélapátfalván, Bognár Ignác, aki elmondta, hogy a legendás fa elpusztult a 80-as években, ennek helyére telepítették a ma is látható Bábafát. A szép elnevezés megihlette az Összefogás a Szülés-Születés-Szoptatás Humanizációjáért Közhasznú Egyesület, akik úgy gondolták fontos az, amit ez a fa és története képvisel, ezért még az Év Fája versenyen is jelölték. Az Összhang Egyesület tagját, Hasilló Annamária szülésznő, nemzetközi laktációs tanácsadót a Bábafához kapcsolódó történetekről, programokról kérdeztük.

Az anyatermészet ciklikus, pulzáló energiája a Föld minden táján fellelhető, vannak azonban olyan helyek, ilyen a Bábafa környéke is, ahol koncentráltan érezhető az anyaság tisztelete. Itt ennél a tölgyfánál átható formában jelenik meg minden, ami a fogantatástól a születésig az életet, az életadást jelenti – mondta Annamária, aki az Országos Bábaszövetség tagja is.

Ha manapság azt a kifejezést halljuk, hogy bába, erről mindenkinek a szülésnél segítő, a ma dolgozó szülésznők „elődje” jut eszébe. Ez valóban így van, de a régi magyar hitvilágban a bábák, mint tündérek jelennek meg, közülük a legszebb Tündér Ilona volt. Számos elnevezés felfedezhető a bába kifejezés vizsgálatakor, a keresztény időkben a latin „beata, beatissima” vagyis boldog, termékeny, később a Boldogasszony, vagy a népmesei Baba Jaga alakja is megtalálható. Az új keresztény értelmezésben az anyaság tiszteletében Szűz Mária és édesanyja, Szent Anna vette át ezt a helyet.

A bábasággal kapcsolatos történetek tárháza végtelen, egy azonban biztos, egyesületünk őrzi, ápolja a Bábafát. Minden évben tavasszal, a Születés Hetén és ősszel, Mária nap környékén egyfajta zarándokutat szervez ide, ahová családok, szülők, kismamák együtt jönnek el, érezve a hely szakrális erejét. Egy pontról indulunk, és mindenki a maga tempójában érkezik el a fához, ahol egy kis szertartással együtt ünnepeljük a sikert, az anyaságot, a születést és az életet. 2010-ben a Bükki Nemzeti Park segítségével létrejöhetett egy kis emlékhely egy esőbeálló házikó formájában a Bábafa melletti tisztás szélén, később pedig az Egererdő Zrt. jóvoltából asztalok és padok is várják az ide érkezőket.

Bízom abban, hogy ahogy mi hiszünk a Bábafa erejében, úgy mások is átélik, megélik a csodát – zárta a beszélgetést Hasilló Annamária.

 

Szerző: KékesOnline
Fotó: Összhang Egyesület