A gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése után elfogadta a parlament a pedofil bűnözők örökös eltiltását a gyermekekhez kötődő foglalkozásoktól, most pedig kikerülhet a büntető törvénykönyvből az a büntetési tételt enyhítő kategória, hogy a szexuális erőszak gyermek beleegyezésével történt.

A büntető törvénykönyv eddigi és jelenleg folyamatban lévő szigorításairól tartott ma sajtótájékoztatót Gyöngyösön Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP). A képviselő emlékeztetett: a tavaly Gyöngyösön és Recsken bekövetkezett tragikus halálesetek után indítványára több ponton is szigorították a gyermekvédelmi törvényt. Elfogadta a Parlament, hogy a gyermek szülei vagy gondozói gyorsan, ügyészségi eljárás nélkül is előállíthatók lehessenek, amennyiben a jelzőrendszer tagjai részéről felmerül az elhanyagolás vagy a bántalmazás gyanúja.

Az érthetetlen halálesetek kapcsán, a képviselő javaslatára immár szorosabb együttműködésre kötelezi a törvény a szülőket a védőnői és a köznevelési rendszer tagjaival. A gyöngyösi és recski gyermekgyilkossághoz hasonló esetek elkerülése érdekében többé nem lehet lemondani a védőnői szolgáltatásról, a gyermekorvosnál kötelező a személyes megjelenés és a védőoltásokat is minden gyermeknek meg kell kapnia. Amennyiben a szülő elzárkózik – ahogy Gyöngyösön halálra éheztetett kislány esetében is történt – hatékony kényszerintézkedéseket lehet foganatosítani – tájékoztatott javaslatainak eredményeiről a képviselő.

Horváth László hangsúlyozta: a gyermekek védelme és biztonsághoz való joga mindent megelőző alapvető tétel. Erről, és az állam gondoskodó szerepéről az Alaptörvény is rendelkezik. A gyermekekkel szemben az erőszak minden fajtája megengedhetetlen és elfogadhatatlan. Különösen aljas bűntett a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak, az pedig kifejezetten minősíthetetlen tett, ha valaki a felügyeletére bízott kiskorúval szemben követ el erőszakot. Ilyen esetek a közelmúltban hazánkban is történtek, például nevelőintézetekben, ahol a nevelőknek éppen a gyermekek biztonságát kellene garantálni.

Horváth László elmondta: a napokban fogadta el az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szigorítására vonatkozó azon előterjesztését is, miszerint akit pedofil bűncselekményért ítélnek el, azt a kiszabott büntetése mellett végleges hatállyal eltiltják minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében gyermekek kerülhetnének a felügyelete alá.

Jelenleg a Parlament előtt van a képviselő, Selmeczi Gabriellával és Répássy Róberttel benyújtott azon kezdeményezése, hogy szűnjön meg az a jelenleg a btk-ban meglévő lehetőség, hogy a gyermek úgy nyilatkozhasson: az ő beleegyezésével történt a szexuális bűncselekmény – tájékoztatott Horváth László.

Abból indulunk ki – mondta a képviselő – hogy a kiskorú gyermek semmilyen szexuális erőszakhoz nem adhatja a hozzájárulását. Minden gyermekek elleni szexuális bűncselekmény kiemelten súlyos és veszélyes, hiszen ennek lelki sebeit egy életen át viseli az áldozat. Az a cél, hogy minden kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény elkövetője a lehető legszigorúbb büntetést kapja.

A gyermekek védelme mindannyiunk közös felelőssége – emelte ki a képviselő. Fontos, hogy a gyermekorvos, az óvoda, az iskola vagy a lakókörnyezet is azonnal jelezze, ha bajt sejt. Horváth László önálló képviselői indítványát a btk. újabb szigorítására vonatkozóan az Országgyűlés 98%-os többséggel fogadta el – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás