A Varga Pincészet Feldebrőn építette fel a borvidék legnagyobb pincészetét, melynek létrehozásába eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a családi vállalkozás. Idén új nedűkkel rukkoltak elő, például elkészítették a legjobbnak tartott desszertbort.

Nagyot álmodott az egri borvidéken az eddig balatoni és tokaji boraikról ismert Varga Pincészet: Feldebrőn átadták az új pincészetüket, mely részben uniós támogatásból és növekedési hitelből valósult meg a saját erő mellett. Az új pincészetben eddig 7,7 millió kg szőlőt dolgoztak fel, s ezzel nem csupán a borvidéken, de hazánk északkeleti részén is „csúcstartóknak” számítanak.

– A sport nyelvén szólva az összes posztra a legjobb szakembert igazoltuk, a műszaki színvonal is a legjobb, a további fejlesztésekkel pedig a feldolgozást akár 15-16 millió kilóra tudjuk bővíteni. Azon dolgozunk, hogy új pincészetünk is hozza azokat a sikereket a hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeket badacsonyörsi pincészetünktől már megszoktunk – nyilatkozta Varga Máté, a pincészet ügyvezetője. A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, a család 20 éve rendelkezik 55 hektár szőlővel a borvidéken, s azért döntöttek a Heves megyei beruházás mellett, mert itt találtak kékszőlőt telepítő termelőket.

Vargáék eddig főleg a badacsonyörsi és olaszliszkai pincészetükben készült balatoni nedűikről, s kisebb mértékben tokaji boraikról voltak ismertek. Az idei évben azonban a már korábban meglévő Egri Bikavér mellett több új egri borral, többek között az Egri Csillaggal és Kékfrankos Rozéval, illetve az „Egri borvidék legjobb desszertbora” címet viselő késői szüretelésű Hárslevelűvel jelentek meg a piacon. A Varga Pincészet palackjai a legtöbb üzletlánc polcain megtalálhatjuk, ez a cég értékesíti a legtöbb palackos bort hazánkban, így nem csupán a mi borvidékünkön döntenek rekordokat. A borversenyeken számos rangos díjat sepertek be. Büszkék a tavalyi Greenováció díjukra is: ezt azért kapták, mert boraik környezetbarát kiszerelésére is ügyelnek, s garantálják, hogy az üvegek visszaválthatók legyenek.

Szerző: KékesOnline