Az elmúlt hétvégén jelentős mennyiségű hótakaró borította be a Mátra magasabb csúcsait, Kékestetőt és Galyatetőt. Tegnap azonban újabb csapadék érkezett hazánkba, amely a következendő napokban tovább növelheti a hótakaró vastagságát. A várható időjárásról és a fehér karácsony esélyéről Lupták Dóra, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa tájékoztatott minket.

„Kedd éjszaka egy frontrendszer érte el az országot, így a csapadéktevékenység már a felhőzet érkezésével együtt, éjjel megkezdődött. A déli országrészben a csapadék halmazállapota jellemzően eső, de északabbra haladva (Dunántúl északkeleti fele, főváros környéke, Északi-középhegység térsége) gyenge havazás is előfordult szerdán. Csütörtök késő délutánig várható csapadék, zömmel hó formájában, és addigra általában 5-10 cm, de a magasabb csúcsokon 15 cm-t közelítő friss hóréteg is összegyűlhet.” – tudtuk meg az OMSZ munkatársától.

A hőmérsékletekben nem lesz nagy ingadozás, napközben kevéssel  fagypont felett, míg éjjel az alatt változik majd, és csütörtökön is +1, +2 fok körüli maximum várható a Kékestetőn. Változást a csütörtök éjszaka hoz, ugyanis a zárt felhőtakaró szakadozottá válik, és a friss hóval fedett tájakon -8, -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Pénteken átmenetileg szárazabb nap várható, szombattól viszont egy mediterrán ciklon bolygatja meg az időjárást.

„ A délről közelítő ciklon késő estétől okoz majd csapadékot, és újfent havazásra készülhetnek az Északi-középhegységben élők. A hét végéig a korábban lehullott hórétegre további 3-5 cm eshet, és ez az egyre hűvösebbre forduló időben jó eséllyel több napig, még a jövő hét első felében is megmarad.” – adták hírül az OMSZ szakemberei.

Azt is megtudtuk, hogy mivel a jelenlegi számítási kapacitások mellett az időjárásról körülbelül 5-7 napos időtávon belül érdemes beszélni, így a fehér karácsony esélyét még nem érdemes latolgatni.

Szerző és fotó: KékesOnline, Demecs Norbi

2017. november 30.