A gyöngyösi lány táncos, tanár, egyetemista. Gyerekkora óta a tánc tölti ki mindennapjait, pályáját a klasszikus balettel kezdte, majd különböző divattáncokon át a kortárs táncban találta meg helyét. Az eltelt évek alatt számos koreográfiát tanult, és ezernyi órát gyakorolt. A mozdulatok kivitelezése mellett mindig is érdekelte, mi történik a testben az emlékezéskor. Mitől tanul gyorsabban az egyik ember a másiknál? A tánc szeretetéről, tervekről, célokról a november 25-én megrendezett TedxYouth Budapest konferencia egyik előadóját, Safranka-Peti Zsófiát mutatjuk be.

 – Mikor kezdődött az életében és mit jelent önnek a tánc?

Anyukám 6 évesen vitt el életem első táncórájára, ami magával ragadott. Tanulmányaimat is e művészeti ág határozta meg. Gyöngyös, Győr majd Budapest lett az otthonom. Különböző stílusokat tanulhattam meg, a klasszikus balettől a divattáncokon át egészen a kortárs táncig. Közhelyesen hangzik, de ezzel tudom a legjobban kifejezni magam és az érzéseimet. Ezért sem szeretek annyit beszélni, a tánc az én kommunikációs eszközöm. Gondolom, itt jöhetne az a kérdés, hogy akkor miért jelentkeztem a konferenciára, hiszen itt beszélni kell. A válasz egyszerű: új feladat, kihívás volt ez, amit lehetőségként fogtam fel.

 – Mit takar pontosan a TedxYouth konferencia?

A TED (Technology, Entertainment, Design) konferencia az Ideas Worth Spreading, vagyis „ötletek, amelyeket érdemes terjeszteni” szlogennel a világ legkülönfélébb területeiről gyűjti össze a legérdekesebb és legtartalmasabb gondolatébresztőket, előadókat és kutatókat. A TEDxYouth a TED-del szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. Azért más ez, mint a többi konferencia, mert itt bármilyen témát hoz az előadó azt egy közvetlen, bárki számára érthető köntösben és legfőképp az emberi oldaláról megközelítve adja át a nézőnek. Nincs idő az elbóbiskolásra, minden előadó egy olyan értéket képvisel, amit ajándékként hazavihet az, aki engedi befogadni az új, más gondolatokat.
Idén 8. alkalommal rendezték meg Budapesten a konferenciát. Rendkívül nyitott, cselekvő előadók és egy igazán profi csapat együttműködésével és felkészítésével jött létre november 25-én a MOM Kulturális Központban az egész napos rendezvény.

 – Hogyan került bele ebbe a programba, mit jelent benne a részvétel?

Régebben már hallottam a TED külföldi előadásairól és lenyűgöztek az olykor humoros vagy éppen könnyfakasztó videók/előadások. Így nekiálltam keresni és pár kattintás után a TEDxYouth@Budapest honlapján találtam magam. A Magyar Táncművészeti Egyetemen folytatott tanulmányaim során kísérleteket végeztem a mozgásmemóriával kapcsolatban, így a témám megvolt, de egyelőre csak táncosokat, tánccal foglalkozó embereket érintett, így továbbmentem vele. Tánc à Mozgás à Létezés. Végül is minden mozog közvetlen vagy közvetve. Ez segített átformálni a saját gondolataimat, amiket már nem csak a tánc irányából, hanem a hétköznapi mozgás szemszögéből is vizsgáltam.

Szóval ötleteltem, a gondolataimat leírtam, végül elküldtem. Néhány hétre rá jött a válasz: kíváncsiak rám. Azt hittem, ez a személyes találkozó lesz a legnagyobb kihívás számomra: meggyőzni egy embert a gondolataimról, szóban – ami ahogy már említettem – nem az erősségem. Tehát jött a gyomorgörcs, tenyérizzadás, izgulás, merthogy táncosként a testem a kifejezőeszközöm. Sikerült, a csapat tagja lettem! Csak ezt követően tudatosult bennem, hogy akkor hamarosan 500 ember előtt kell ugyanezt végigcsinálnom.

 – Milyen témával foglalkozott előadóként az idei TEdxYouth Budapest konferencián, milyen tapasztalatokat szerzett?

A mozgásmemória mindig is érdekelt. Miért emlékszem egy több éves koreográfiára? Hogyan vagyok képes megjegyezni a mozdulatot? Mennyit kell gyakorolni hozzá, hogy az berögzüljön? Ez mindenkinél ugyanolyan? Vajon egy betanult mozgás során az agyunk vagy izmaink gondolkoznak?  Előadásomban ezekre a felmerülő kérdésekre mutattam meg az utat a válaszhoz. A pszichológia és az anatómia tudományát vegyítettem a saját táncos és pedagógusi tapasztalataimmal. A videó hamarosan elérhető lesz a konferencia youtube csatornáján (TEDx Talks).

Óriási lehetőség, amit kaptam. A bemutatkozás mellett olyan embereket ismerhettem meg, akikben van valamilyen fűszer. A történeteiket, gondolataikat és ötleteiket megismerve mindenkitől kaptam valamit. Emellett pedig az önismeret, az önfejlődő út első lépéseit jelenti számomra. Úgy gondolom, nem elcsépelt, ha azt írom, állj ki a gondolataid mellett! Segítő kezekben kicsiszolják, és nem ledöntik azokat!

 -Mivel foglalkozik jelenleg és mik a közeljövő tervei életében, munkájában?

Jelenleg aktívan táncolok különböző projektekben, tanítok egy táncegyesületben (Kézér Luminous Ballée) és végzős egyetemista vagyok. Szeretném folytatni a mozgásmemóriával kapcsolatos kísérleteimet és átadni tapasztalataimat fiataloknak, idősebbeknek egyaránt. Bízom abban, hogy a konferenciával több kapu nyílik ki előttem, de főként a táncművészet berögződött gondolkodását szeretném lazítani.

Természetesen táncosként még jó pár színpad bevétele a bakancslistámon van, de ha éppen beszélnem kellene, már az sem riasztana vissza.

Szerző: KékesOnlie
Fotó: Marjai János, Varga Zorán