Egy falatnyi Párizst varázsol Gyöngyösre az országtortáiról ismert cukrász, Szó Gellért, és testvére, Dani, akivel megsütötték pl. az év legjobb croissantját. December 1-jén nyílik a G&D cukrászda és pékség, mely több mint desszertező: kiállításokkal és estekkel pezsdítik a város kulturális életét. 

Édes bűnözéssel indul az ünnepváró december a gyöngyösiek számára: pénteken, azaz december elsején megnyílik a Fő téren az Őrség zöld aranya országtortájáról is ismert tehetséges fiatal cukrász, Szó Gellért új helye. Szó Gellértről tudjuk, hogy kalandosan indult a pályája: képes volt eladni az autóját, hogy megvegye az első fagyigépét, mert azt álmodta, ő készíti a világ legjobb fagylaltját… A testvére, Szó Dani pedig a kovászos kenyereivel ejt függőségbe. Mivel csábítják a gyöngyösieket? A Szó testvérek édesanyjától, a családi vállalkozásban szívvel-lélekkel közreműködő Szó Katalintól megtudtuk:

„Egy kis párizsi hangulatot varázsolunk Gyöngyösre, ezt idézi a salgótarjáni és az egri után harmadikként megnyíló új kézműves cukrászdánk és pékségünk színei is. Olyan helyet álmodtunk meg, ahová érdemes lesz beülni, beszélgetni, ismeretségeket kötni. A francia cukrászat a minőségével nyűgözött le minket, és a legnagyobb magyar cukrászok is azon nevelődtek, ezért is folytatjuk e hagyományt. A fiaim nem restek folyamatosan tanulni. Gellért is azzal alapozta meg a sikereit, hogy Olaszországban és Franciaországban szívta magába a szakmai tudást. Legutóbb pedig egy lengyelországi kurzuson a valóban finom „mentes” sütik készítését tanulta egy spanyol cukrász világbajnoktól. Salgótarjánból indultunk, ahol nagyon szeretnek minket. A gyöngyösi lesz azonban a legtágasabb üzletünk, hiszen 200 négyzetméteren mutatkozhatunk be. A franciás desszertek mellett a klasszikus országtorták is színesítik a kínálatot, s persze kenyeret és péksüteményt is kínálunk – árulta el Katalin. Idén az ő croissantjuk bizonyult a legjobbnak egy szakmai versenyen, s ezt is közösen hozták össze a fiúk: az édes kovászt Dani nevelgette, majd Gellért hajtogatta a finom vajas tésztát.

A Szó testvérek – fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Mindjárt egy kiállítással nyitnak, és nem titok, hogy szeretnék felpezsdíteni a város kulturális életét: helyi kötődésű képzőművészek mutathatják be az alkotásaikat, és írók, költők is találkozhatnak estjeiken a közönséggel. Közben pedig szemelgethetnek a bonbonokból, macaronokból, pillecukrokból, hogy a tortákról és egyéb desszertkülönlegességekről ne is beszéljünk…

Szerző: KékesOnline
Fotó: egermozi.hu