Köztudott, hogy hazánk légszennyezettségi mutatói igen rosszak. A települések több mint felének rossz a levegője a lakossági fűtésből származó szennyezettség miatt. A WWF Magyarország még idén tavasszal, a Föld Órája alkalmából indított felmérést a települési önkormányzatok körében a fűtésre és energiahatékonyságra vonatkozóan. A felmérésben igen sok, 701 helyi önkormányzat vett részt, amely az összes magyarországi önkormányzat 22 százaléka. Kisnána részvételéről, az elnyert összeg felhasználásáról Paulenka László polgármester tájékoztatott.

Rendszeresen figyelem a különböző felhasználási területekre vonatkozó pályázatokat, így akadtam rá a WWF felmérésére, melyben a résztvevő települések energetikai helyzetére – a lakóházak szigetelésére, napelemek felhasználására – voltak kíváncsiak. Sajnos azt kell mondanom, hogy ami a lakóházak szigetelését illeti, Kisnánán nem túl rózsás a helyzet. Használunk ugyan napkollektorokat, de csak elvétve – nyilatkozta a polgármester.

A felmérést követően hetekkel később megkeresett minket a szervezett, és Prágába invitált minket, ahol a képviselőtestületünk egy tagja egy többnapos energetikai konferencián vett részt.

Tudjuk, hogy fontosak ezek a dolgok, nemcsak a légszennyezettség csökkentése, hanem a költség-hatékonyság szempontjából is – mondta Paulenka László. Egy-egy szigetelt ház, télen akár 40-50%-os fűtésszámla-csökkentést, nyáron pedig legalább 5 fokkal hűvösebb helyiséget jelenthet.

A kapott 500 ezer forintos támogatást idén december 31-ig megkapjuk, és az óvoda szigetelésére fogjuk fordítani. Adtunk be további pályázatokat az iskola, a konyha valamint az önkormányzat energetikai korszerűsítésére. Reméljük, azok is sikeres elbírálásban részesülnek.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Kisnánai Mesevár Óvoda facebook