„Meghívó rendkívüli sajtótájékoztatóra” – ez a tárgy szerepelt abban az e-mailben, amit hétvégén kapott szerkesztőségünk Horváth Lászlótól, Gyöngyös térségének országgyűlési képviselőjétől. Mivel a hétfő reggeli időpont és a rendkívüli jelző is eltért a megszokott menetrendtől, ezért úgy döntöttünk nem is várjuk meg a sajtóanyagot, rákérdezünk a képviselőnél.

Képviselő úr, hétfő reggel van és rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, mi a téma?

  • Az imént sajtótájékoztatón egy korábban megszületett, fontos döntést jelentettem be, de megvallom, eredetileg nem most, később terveztem a nyilvánosság elé tárni ezt az eredményt. A reggeli időpontnak pedig egyetlen oka volt, 11 órára a parlamenti ülésre kell odaérnem. A téma az volt, hogy a kormányzati döntés született a gyöngyösi elkerülő út megépítéséről, indul az előkészítés, ehhez 100 millió forintot is rendelt a kormányzat. Fontos ügy, rég várt eredmény ez.

Azért az elég szokatlan, amikor egy politikus késleltetni szeretné egy eredmény világgá kürtölését.

  • Ez tökéletesen igaz, de kivételek mindig vannak. Jó ideje dolgozunk a gyöngyösi Nyugati elkerülő út ügyén, amelynek – ne feledjük – már 11 évnyi keserű története van. Ez egy olyan történet a múltból, amelynek eddig csak ártott a hirtelenkedés, a korábban tapasztalt előkészítetlenség és a felfokozott politikai közeg.

Ez valóban közbeszéd tárgya lesz a városban: folytatják a Nyugati elkerülő út építését.

  • Egy dolgot pontosítanék már az elején: ez a szakasz jelenleg nem elkerülő út, hiszen erre egyetlen jármű sem kerülte még el Gyöngyöst. Ez a szakasz egy 11 éve pusztuló, a semmibe vezető torzó, besorolását nézve egy úgynevezett mezőgazdasági feltáróút, hiszen nincs csatlakozása közúthoz. Ez egy olyan ügy, melyet régóta vártak a helyiek és a környékbeliek, és amelynek eddigi kudarcai mindenkit jogosan bosszantottak.

Ez mind igaz, azonban hét esztendeje ön a térség képviselője. Elkerülhetetlen a kérdés: miért most?

  • 2011-ben egyértelműen kijelentettük – vissza is kereshető ez a miniszteri nyilatkozat – hogy a Nyugati elkerülő út megépítése 2017 és 2020 között valósulhat meg. Természetesen észben tartottam ezt a költségvetési ígéretet, így ennek megfelelően idén áprilisban nekiláttunk a munkának. Megkerestem Orbán Viktor miniszterelnököt az üggyel, majd Homolya Róbert közlekedéspolitikai államtitkárral egyeztettünk több alkalommal, a megyei közút vezetőivel kidolgoztuk az előterjesztéshez szükséges szakmai részleteket. Tisztáztunk mindent, előkészítettük az előterjesztést, a kormányzati támogató döntés pedig már novemberben megszületett. A jó hír röviden: végre megépül a Nyugati elkerülő út Gyöngyösön.

Ez valóban remek hír, de az elkerülő út első szakasza 2006-ban elkészült, azóta átadták talán kétszer is, ígéretből meg a padlás is megtelt.

  • Mint említettem, mi 2011-ben elmondtuk, hogy legkorábban 2017-ben születhet erről döntés, azóta egyszer sem hoztam a nyilvánosság elé ezt a kérdést, így természetesen a 2014-es választási kampányomban sem szerepelt az elkerülő út. Nyilván, ha kérdést kaptam, válaszoltam rá. Több alkalmam is lett volna nyilvánosságra hozni az elmúlt hónapok eredményeit, példának elegendő, ha a legfrissebbet említem: november 28-án a kormányzati döntés is megszületett a gyöngyösi elkerülő út megépítéséről.

Tehát kormányzati döntés született, Ön mégsem állt ki azonnal ezzel. Miért?

  • Az elkerülő út különösen érzékeny téma Gyöngyösön, hozzáteszem, teljes joggal. 11 év alatt sok csalódás érte már a gyöngyösieket ebben az ügyben. Részemről eddig az volt a terv, hogy erről a fejlesztésről majd akkor beszélünk, amikor az első jármű valóban elkerülte Gyöngyöst ezen az úton. Ezt a szabályt követtük az elmúlt időszakban megvalósult útfejlesztések kapcsán is. Így tettünk akkor is, mikor nemrég elkészült a megyehatár és Gyöngyös közötti 25 km-es főúti szakasz teljes felújítása, az Abasár és Mátrafüred közötti út, az Abasárra Gyöngyös felől vezető szakasz, vagy a Mátrában a galyatetői elágazóig tartó szakasz felújítása. Elkészültek, átadtuk.

Miért változtatta meg ezt a tervet?

  • Ennek az ügynek egyetlen dolog árthat, ha a közelgő választások miatt újra politikai csatározások témája lesz. Az elmúlt hónapokban csendben dolgozhattunk a háttérben, persze eltitkolni nem akarunk semmit. Vélhetően Vona Gábor pártelnök úrnak is a fülébe juthatott valami az elmúlt hónapok munkájának eredményeiről vagy épp a novemberi kormányzati döntésről, mert néhány napja, decemberben kérdést intézett a kormányzathoz, nyilván válaszolni is fognak neki. A Gyöngyös elkerülő útjának megépítéséről született döntés tehát hamarosan sajtónyilvánosságot kap a Parlamentben, ennek megfelelően magam is tájékoztatom a helyieket. Eddig a munka egészét a szakmai egyeztetések jelentették, mától persze már nem számítok ilyen ideális munkakörülményekre. Vélhetően számos politikai ellenvéleményre és kommunikációs támadásra is készülnünk kell. Persze mindez csupán nehezítő körülmény, a lényeg, hogy jól haladunk és megyünk tovább.

Ez Gyöngyösön valóban rendkívüli hír, mi a következő lépés, hogyan tovább?

  • Részemről az imént beszámoltam a megszületett döntés részleteiről, az idén elvégzett munka eredményeiről. Dolgozunk tovább, jövő év elején már indul az útépítés előkészítése. Egy biztos: a kormányzat elkötelezte magát, végre megépítjük a Nyugati elkerülő utat Gyöngyösön.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czimer Tamás