Jézus családfájának egyedi ábrázolására csodálkozhatunk rá a gyöngyöspatai templomban, nem csoda, hogy gyakorta fékeznek turistabuszok a városban. A Jessze-fa oltár az élet körforgásába vetett hitet erősíti. Hasonló látványosságért a francia gótikus templomokba kellene elzarándokolni.

Ha képeslapot terveznénk Gyöngyöspatáról, bizonyosan fő helyen szerepelne rajta a XI-XII. századi alapokra emelt plébániatemplom, mely ma is a városka büszkesége. Ez volt az ősi Aba-nemzetség földje, s a történészek azt is felderítették, hogy bizony e település lehetett a középkorban, egészen Gyöngyös felemelkedéséig a Mátra-vidék központja! A múltról itt nem szabad elfeledkezni: a templom bejárata felett a faragott emberfő például a honfoglaló Pata vezért ábrázolja, tartja a helyi legenda.

Fotó: Gyimesi Imréné

Hazánkban egyedülálló alkotással gazdagították a lengyel mesterek a XVII. század közepén a török dúlás után helyreállított gyöngyöspatai templomot. Az egyházművészet különleges remeke a Jessze-fa oltár, melyet ma is érdemes megnézni. Jessze életnagyságú alakja az oltárasztalon fekszik, és törzséből sarjad a családfa. A fa ágain ószövetségi királyok, mint Salamon és Dávid, és próféták ülnek, a csúcsán pedig Mária trónol a gyermek Jézussal.  A 8 méter magas fa két oldalán angyalok állnak, a törzsét pedig bibliai idézetek díszítik. A fa ágain hajdan levelek voltak, ám ezek az 1860-as évek végén megpörkölődtek, amikor földrengés volt, és tűz ütött ki a templomban. Még a szentély boltozata is megrepedt, s néhány alak szinte elszenesedett, ezért újra kellett festetni. A kár nyomait pesti mesterek dús aranyozással tüntették el.

Fotó: Vincze Péter Antal

Jessze erős gyökere szent fává vált, vélik a kutatók, akik máig lelkesen tanulmányozzák a faragott oltárt. Jankovich Marcell szerint a bibliai Jézus-ős, Jessze alakja közel állt a középkori emberhez. „Pogány hagyományaival, a természet és a mezőgazdasági munkák rendjével, valamint a rájuk épülő naptárral összhangban ez is az örök körforgásba vetett hitét erősítette: Jessze magjából fa lesz, mely gyümölcsöt ád, s az ismét magot vet. Ez magyarázza a Jessze fája-jelkép születését.”

Szerző: KékesOnline
Kiemelt fotó: youtube.com