December 7-én a Földművelésügyi Minisztériumban rendezték meg a HÍR program védjegy díjátadó gálája, ahol dr. Nagy István miniszter-helyettes gratulációit fogadták a díjazottak.

Magyarországon 1998-ban a Földművelésügyi Minisztérium az Európai Unió Euroterroirs kezdeményezéshez csatlakozva “Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) elnevezéssel programot indított azzal a céllal, hogy létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét.

A program keretében tudományos megalapozottsággal készült el Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteménye régiónkénti és azon belül ágazati bontásban.

2009 óta a HÍR védjegyre pályázhatnak azok a termelők és előállítók, akiknek termékei legalább 50 éves múltra tekintenek vissza, valamint a hagyományos előállítási módon készülnek és egy adott tájegységhez kötődnek. A HÍR védjegy használatának célja a tájjellegű mezőgazdasági termékek ismertségének növelése.

Aldebrő Német Nemzetiségi Önkormányzata két termékkel is pályázott, az aldebrői fojtottal és a sült derelyével, melyekre elnyerte a HÍR védjegy használati jogát. Az okleveleket közösen vette át Juhász Józsefné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Wingendorf János polgármester. Ezután a Német Nemzetiségi Önkormányzat több mint 100 főt látott vendégül a már védjegyes termékekkel.

Ezen a napon került sor a Földművelésügyi Minisztérium Darányi termében a 2017. évi Magyar Bor és Pezsgő Napja, Koccintás verseny díjainak átadására.

Magyarország Legkedveltebb Borvidéki Települése cím birtokosa 2017-ben Aldebrő lett, és mellé elnyerte az Egri Borvidék Legkedveltebb Települése címet is. Az okleveleket és a díjat Wingendorf János polgármester vette át.
Forrás: Önkormányzat, Aldebrő