Közel száz gyerek és felnőtt tanul a 4 éve önállóan működő amatőr tánciskolában. Megkerestük Soltész-Kecskés Lilla művészeti vezetőt, hogy mutassa be a közösséget, és meséljen a közelgő fellépésről.

Anno a Dance Land tánciskola részeként működtünk, négy éve lettünk önállóak. Akkor alapítottuk meg – a húgom, Kinga és én – az Attitude Táncműhelyt. Iskolánkban a legkisebbek 3 évesek, a legidősebb tagunk a felnőtt csoportban 26 éves. Mivel ilyen széles a korosztályi felhozatal, ezért korcsoportonként dolgozunk, a picik előkészítő gimnasztikát tanulnak, egészen 7-8 éves korig, ezután következik a klasszikus balett alap elsajátítása, majd a modern tánc – mondta Lilla.

Az „attitude” elnevezés sem idegen a gyöngyösiek számára, hiszen több mint 30 éve működött egy szakmailag elismert tánciskola ezzel a névvel a városban, úgy éreztük, ezt a történetet folytatnunk kell. Ketten vagyunk oktatók Kingával, ez száz főre nézve kevésnek tűnhet, de edzéseink heti két alkalommal vannak csoportonként, úgyhogy ez így teljesen reális elosztás.

Rendszeresen járunk fellépésekre, főleg olyan helyekre, ahol megfelelő helyszínt tudnak nekünk biztosítani. Ez azt jelenti, hogy nem mindegy, milyen a talaj, mi például betonon nem, csak speciális anyagon, elsősorban táncszőnyegen tudunk fellépni. Külső helyszínekre a 7-8 évesekkel, vagy a nagyobbakkal járunk.

A mostani karácsonyi gálakoncertünkön a kicsikkel egy Hónapsoroló című műsorral készülünk, ahol az őszt és a telet, illetve a különböző ünnepekhez – a Luca napjához, karácsonyhoz – kötődő népszokásokat, mutatjuk be. Felnőtt táncosainkkal komoly témát taglalunk, a ma mindenkit foglalkoztató üggyel, a bevándorlással foglalkozunk. Keressük a választ arra is, hogy mi mennyire vagyunk idegenek a saját országunkban, a hazaszeretet fontosságát mutatjuk be non-verbális eszközökkel, elsősorban tánccal.

A fellépés december 15-én 18.30-től lesz a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban.

Soltész-Kecskés Lilla Budapesten szerzett mesterdiplomát tánctanárként a Magyar Táncművészeti Egyetemen, van egy 1 éves kislánya, aki valószínűleg 2 év múlva már a legkisebbek csoportjában kezd a táncműhelyben.

Szerző: KékesOnline
Fotó: facebook, gyongyos.hu