Ma van karácsony, december 25-e.Isten Fia, Jézus Krisztus földi születésének ünnepnapja. Az ünnep tárgya a megtestesült Ige földi születése a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben. E születés az üdvtörténet központi eseménye, mert aki született, nemcsak az ember fia, egy az emberek közül, hanem Ő az Atyától a Szentháromságban az idő kezdete előtt születő Fiú. Születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében a kegyelem által megszülethessék az üdvözítő Jézus. A misztériuma tehát hármas születés: az öröktől való, a földi (történeti) és a kegyelmi (a hívők lelkében való) születés.

Az üdvtörténetben Jézus születésének fókusz és tengely jellege van: az előtte történtek rá irányulnak, az utána történtek belőle következnek, és az emberi történelem Jézusért van. E születés történetisége komolyan nem vonható kétségbe, időpontja az egész földkerekségen általánosan elfogadott időszámítás kezdőpontja: ehhez viszonyítva számítjuk a történelem eseményeit Krisztus előtt, és azóta: Krisztus után.

Az Ószövetség prófétáinak jövendölései, a messiási jövendölések e születésről szóltak, a gyermekségtörténetben részletesen elmondják Jézus születését. Jézus megalázkodása e születéssel kezdődött.

Forrás: http://lexikon.katolikus.hu
Fotó: fineartamerica.com (Festmény: Gerard van Honthorst – Pásztorok imádása)