A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutató Intézetének csillagászati megfigyelőállomása Galyatető, Mátraalmás és Mátraszentimre közelében található. Sárneczky Krisztián kutató elmondta, hogy Piszkés-tetőn legutóbb negyven éve volt nagyobb beruházás, most viszont két projekt keretében több százmillió forintból korszerűsítik a műszerparkot. Ezzel – a szakmai követelményekhez igazodva – lecserélhetik a használt eszközöket, amelyek a magyarországi megfigyelőcsillagászat megújítását szolgálják. A modern eszközöket 2018-ban helyezik üzembe Piszkés-tetőn.

A csillagászati megfigyelőállomás az elmúlt évtizedekben folyamatosan nyitva állt az érdeklődők előtt. Eleinte főleg általános- és középiskolás csoportokat fogadott, de a Felső-Mátrában üdülő-, illetve túrázó vendégekkel is kibővült a kör. 2013-ban és 2014-ben egy TÁMOP-projekt keretében egyéni látogatókat is fogadtak. Akkoriban több ezren fordultak meg a csillagvizsgálóban, és megismerhették a műszereket, valamint a szakemberek kutató munkáját. Bár a projekt időközben befejeződött, de a szakértők továbbra is arra törekszenek, hogy folytassák a tudomány-népszerűsítő munkát és napjainkban is közelebb hozzák csillagászat eredményeit az érdeklődőkhöz.

Az obszervatórium Galyatető és Mátraszentlászló felől gyalogtúra keretében a kék jelzés mentén érhető el, Mátraszentimrétől viszont a piros jelzést kell követniük a turistáknak. A csillagászati megfigyelőhely autóbusszal és autóval is megközelíthető. Az intézmény csak előzetes bejelentkezés alapján, a nappali órákban látogatható.

Fotó: Mentusz Károly