A probléma nem újkeletű, egyre több országban, egyre több szervezet hívja fel a figyelmet arra, hogy ha lehet kerülük el a brachycephalic, azaz a nyomott orral rendelkező fajták vásárlását. Ide tartozik többek között a mopsz, a francia buldog, a boston terrier, a boxer,  a griffon vagy az angol buldog. Ezeknek a fajtáknak a rendkívül rövid orr és a nyomott arc miatt nagyon sok egészségügyi problémájuk lehet, amire sok gazda nincs felkészülve.

A British Veterinary Association (BVA) kampányt indított #breedtobreathe név alatt, hogy felhívják a figyelmet az olyan fajták egészségügyi problémáira, mint a mopsz vagy a francia buldog, írja a the Guardian. A Kennel klub adataiból kiderült, hogy míg francia buldogból 2007-ben 692 egyed volt regisztráva, 2016-ban már 21 470. Egy új kutatás azt is kimutatta, hogy a leendő tulajdonosok 75%-a nincs tisztában a lehetséges egyészségügyi problémákkal, mielőtt megvásárolja a kölyköt. Sőt, a tulajdonosok nagy része azt gondolja, hogy a horkolás „normális” ezeknél a fajtáknál.

Akik ezeket a kutyákat vásárolják, általában pont a babaszerű arcra, nagy kerek szemekre és tömpe orra vágynak, tehát a tenyésztés is ebbe az irányba ment, esetenként extrém módon. A szelektív tenyésztés és a külső megjelenés előtérbe helyezése az egészségügyi szempotokkal szemben többek között bőrbetegségekhez, szemproblémákhoz és légzési nehézségekhez vezetett.

A kutatásból az is kiderült, hogy az állatorvosok 49%-a szerint a reklámok és a közösségi háló járultak leginkább hozzá a nyomott orrú fajták népszerűsödéséhez, 43%-uk pedig úgy gondolja, az is mérvadó, hogy sok hírességnek van rövid orrú kutyája. A BVA kritikával illette többek között a popsztár Lady Gagát, akiről gyakran készül fotó francia buldogjával és a YouTube sztár Zoellát, akinek a mopsza rendszeresen feltűnik videóiban. Olyan nagy márkák, mint a Heinz, Costa és a Halifax már beleegyeztek, hogy elkerülik termékeik nyomott orrú fajtákkal való reklámozását.

A BVA arra kéri az embereket, hogy hívják fel a különböző márkák figyelmét a nyomott orrú kutyák reklámcélra való alkalmazásának elkerülésére. A kampány azt is célozza, hogy a gazdák legyenek tisztában a lehetséges egészségügyi problémákkal, valamint hangsúlyozza, hogy a tulajdonosoknak, kiállítási bíróknak, tenyésztőknek, kutatóknak és mindenkinek együtt kell működnie annak érdekében, hogy ezek a fajták egészségesek legyenek.

„Nagyon bájos fajták, barátságosak és remek háziállatok” – mondta John Fishwick, a BVA elnöke – „a gond az, hogy legtöbbjük az éltéért küzd. Biztosak akarunk lenni benne, hogy az emberek megértik a meglévő gondokat,  és szeretnénk arra ösztönözni őket, hogy válasszanak másik fajtát, esetleg keressenek a fajtán belül egészséges egyedet, például olyat, amelynek hosszabb az orra… vagy akár a fajta keverékét.”

Caroline Kisko, a Kennel Club titkára figyelmeztette a tulajdonosokat, hogy gondolják át, mielőtt megvesznek egy nyomott orrú fajtát, mert ahogy egyre nagyobb rájuk a kereslet, egyre több és több szaporító kezd neki a kölykök „gyártásának”.

Természetesen nem minden nyomott orrú kutyának vannak egészségügyi problémái, vannak, akik boldog, normális életet tudnak élni és vannak, akik születésük pillanatától úgy szenvednek, mintha párnával fojtogatnák őket. Azoknak, akik gondolkoznak valamelyik nyomott orrú fajta vásárlásán nem csak az érzelmi nehézségekre kell felkészülniük, hanem arra is, hogy a folyamatos egészségügyi gondok megoldása nagy anyagi megterhelést jelent.

A képen az látható, hogyan változott meg az angol buldog koponyaformája és lett egyre nyomottabb orrú az elmúlt 50 év során. 

Milyen egészségügyi problémákkal néznek szembe ezek a fajták?

Légzési nehézségek

A keskeny orrlyuk, deformált légcső és a túl sok lágyrész az orrban és a torokban légzési nehézségekhez, ami pedig szívproblémához vezet. A kutyák hajlamosak a túlhevülésre is.

Fogászati problémák

Mivel ezeknek a fajtáknak a felső állkapcsa is rövid, a fogak túl szorosan vannak egymás mellett, így sokkal nagyobb a fogszuvasodás és az ínybetegségek esélye.

Bőrbetegségek

A jellegzetes, mély ráncok, mint amilyen a buldogoknak is van, hajlamosak a gombás és bakteriális fertőzésekre.

Szemproblémák

A fej formájának és a kidülledő szemeknek köszönhetően hajlamosak szembetegségekre, péládul fekélyre, hályogra. Ez annak is köszönhető, hogy gyakran nem tudnak rendesen pislogni, gond van a könnytermelésükkel, a szempillák vagy a nazolabiális redő pedig megkarcolhatja a szemüket.

Szülési gondok

Nehézségbe ütközik a nyomott orrú fajták esetén a természetes szülés is, mert a kölykök feje aránytalanul nagy, ami miatt gyakran van szükség császármetszésre. Egy kutatás alapján kiderült, hogy a boston terrirek, buldogok és francia buldogok 80%-a születik császárral Nagy Britanniában.

Mindezeket figyelembe véve érdemes kétszer megfontolni, választ-e a jövendőbeli gazda valamilyen nyomott orrú fajtát, és ha mégis ezek mellett dönt, nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni az egyed kiválasztására.

Forrás: http://undogmatik.blog.hu