A férfi röplabda NB II Keleti csoportjában éllovas Szolnoki Röplabda Akadémia U21-es csapatával játszotta idénybeli tizenegyedik bajnoki mérkőzését a Gyöngyösi RSE. A naptári év nyitányát jelentő találkozón négyszettes küzdelemre késztette ellenfelét a mátraaljai gárda.

– Látványos sportág csapatával színesedett a sportpaletta a Mátraalján. Milyen célokkal vágtak neki az idénynek?

– Tudni kell, hogy tavaly nyáron nyolc év szünet után alakult újjá a csapat, majd’ egy évtized hallgatás után indultunk ismét NB-s pontvadászatban – válaszolt Farkas László, a gyöngyösiek csapatvezetője. – A néhány rutinos játékoshoz rengeteg fiatal csatlakozott. A felnőtt csapat mellett U19-es gárdát is szerepeltetünk a korosztályos bajnokságban. Az elsődleges célkitűzésként arról beszéltünk, hogy igyekezzünk gyökeret verni a bajnokságban.

– Az eddigi szereplésre nem is lehet panasz!

– Tizenegy mérkőzésen vagyunk túl, a mérleg négy győzelem mellett hét vereség. Legutóbb a listavezető Szolnoki Röplabda Akadémia U21-es csapatát fogadtuk, amelyről tudni kell, hogy egy-két kivétellel szinte megegyezik az NB I-ben szereplő felnőttcsapat játékoskeretével. Nagy fegyverténynek tartom, hogy a 3–1-es vereség alkalmával sikerült játszmát nyernünk, hiszen a Tisza-partiak ebben a bajnokságban korábban kilenc meccset nyertek meg úgy, hogy mindössze egy szettet veszítettek el.

– Az utánpótlás-nevelésre mekkora figyelmet fordítanak?

– Pontosan tudjuk, hogy a fiatalok szerepe milyen fontos egy távlati terveket szövögető klub életében. A munkánk elismerése, hogy Kerek Dominik és Végh Márk személyében két játékost is adunk a magyar U17-es fiú válogatott bő keretébe. Annak ellenére igyekszünk minden hozzánk csatlakozó fiatal útját egyengetni, hogy azzal is tisztában vagyunk, a középiskolai tanulmányaik után könnyen lehet, hogy elveszítjük őket. Nem minden esetben térül meg a beléjük fektetett munka, de ez nem tántorít el bennünket a filozófiánktól.

– Vonzó sportág Gyöngyösön a röplabda? Mekkora bázissal rendelkeznek?

– Egyre inkább az. Valamennyi korosztály egybevetve, a százhoz közelít az egyesületben sportolók száma. A röplabda népszerűsége világviszonylatban is növekszik, egyre nagyobb felületet kapnak a sportágban dolgozók a különböző médiák felületein. Azzal, hogy Magyarországon is televíziós közvetítések vannak az élvonalbeli bajnokságból, még inkább a figyelem középpontjába került a röplabda. Bízom benne, hogy tudjuk tartani ezt a felfelé ívelő tendenciát és Gyöngyösön is hosszú évekre meg tudjuk alapozni a sportágat. A hazai mérkőzéseinket a Vályi Nagy Károly Sportcsarnokban rendezzük, ahová nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A férfi NB II Keleti csoportja 11. fordulójában:

Gyöngyösi Röplabda SE–Szolnoki Röplabda Akadémia

1–3 (–18, –19, 22, –22)

Következik: MEAFC–Gyöngyösi RSE, január 20., szombat, 17.30.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Fotó: Fotó: Czímer Tamás