A héten láthatta a közönség a Csoport Kóda: utóirat két hegedűre c. előadását. A formáció történetéről, előadásaikról, a volt gyöngyösi gimnazista évekről Bognár Anita színész-előadóművésszel beszélgettünk.

8 éves koromtól egészen 18 éves koromig jártam a Pátzay János Katolikus Zeneiskolába, ahol Szabó Viola volt a hegedűtanárom. Nagyon sokat tanultam tőle. Amikor elkerültem otthonról, abbahagytam a hegedülést, de mindig is hiányérzetem volt emiatt. Többször jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, sajnos nem vettek fel, de időközben a budapesti Főnix Drámastudióban kitanultam a színészmesterséget, valamint az ELTE BTK szlavisztika szakán szereztem diplomát- kezdte a történetét Anita.

Az Y Csoportnak már nemzetközi projektje is volt, melynek keretén belül egy Moszkvában alkotó, kazah rendezőnőt hívtunk meg Magyarországra. A Kóda volt az első „gyermekünk”. Ez egy kétszereplős előadás, a partnerem Móga Piroska. A történet két lányról szól, akik nagyon jó barátok, mindkettőjük életében fontos szerepet játszik a hegedű, és egy az útjuk egészen a Zeneakadémiáig, azonban egyikük egy idő után úgy érzi, nem a zene lesz az ő sorsa. Mit fog ez jelenteni a kapcsolatukban? Hogyan változtatja meg ez a döntés kettejük barátságát? Ezeket a kérdéseket boncolgatja és próbálja megkeresni a válaszokat a próza és a zene nyelvével. Nagyon szeretem ezt az előadást, hiszen Pirivel mi magunk írtuk a történetét, és egy barátság bemutatása mellett feldolgozhattuk benne a hegedűtanulással kapcsolatos érzéseinket.

Maga az elnevezés természetesen arra utal, hogy mi, ez az 5-6 fő, akik a csoportot alkotják az Y generáció szülöttei vagyunk. Ennek a generációnak a problémáiról próbálunk gondolkodni, olyan történeteket írni és feldolgozni, amelyek minket érintenek.

Nagyon szívesen gondolok vissza a Berze Nagy János Gimnáziumban töltött évekre, imádtam berzésnek lenni – vallja Anita. Hálával tartozom tanáraimnak, a volt osztályfőnököm Bánszkiné Morvai Éva tanárnő rendszeresen követi pályám alakulását. A volt osztálytársaimmal, különösen négyükkel, ahogy mi neveztük magunkat, a mi erős „ötös magunkkal” még mindig összejárunk, jó találkozni, megbeszélni, ki merre jár, mit csinál, hogyan alakult az élete.

Beszélgetésünk végén Bognár Anita elmondta, hol lesznek az Y Csoport soron következő előadásai:

  • január 19. Kiszáradás –B32 Galéria és Kultúrtér , Budapest (Harold Pinter Árulás című drámája nyomán)
  • február 11. Kóda- Pathos München, München
  • február 24. Kóda-RS9 Színház + Vallai Kert, Budapest

Szerző: KékesOnline
Fotó: Bognár Anita