A héten 17. alkalommal láthatta a közönség az Y Csoport Kóda: utóirat két hegedűre című előadását a budapesti RS9 Színházban.  A formáció történetéről, előadásaikról, a volt gyöngyösi gimnazista évekről Bognár Anita színész-előadóművésszel beszélgettünk.

8 évesen kezdtem el hegedülni, tanárom a Pátzay János Katolikus Zeneiskola tanára, Szabó Viola volt. Neki köszönhetem, hogy szeretek zenélni, az ő humora, jókedve az órákon mindig átragadt rám is. Amikor elkerültem otthonról, több évre abbahagytam a hegedülést, de mindig volt egy furcsa hiányérzetem emiatt. Alapvetően színésznek készültem, többször is jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre, ahova ötszöri próbálkozásra sem vettek fel. Közben elvégeztem a budapesti Főnix Drámastúdiót, valamint az ELTE BTK szlavisztika szakán szereztem diplomát. — kezdte történetét Anita.

Az Y Csoport egy éve jött létre, az első vállalásunk volt a Kóda, azóta még két előadást hoztunk létre. A Kóda egy kétszereplős előadás, történetét és szövegét is együtt írtuk kolléganőmmel, Móga Piroskával. A darab két lányról szól, akik nagyon fiatalon lesznek barátok, és mind a ketten hegedűművészek szeretnének lenni. Ez a közös cél és az egymás iránti szeretet egészen a Zeneakadémiág összetartja őket, azonban a diplomakoncert előtt az egyikük rájön, hogy mégsem ezt az utat szeretné választani. Mit jelent egy ilyen döntés a kettejük kapcsolatában? Milyen nehézségekkel jár felvállalni azt, amit valójában csinálni szeretnénk? El tudom-e fogadni, ha a másik másképp dönt? Ezeket a kérdéseket boncolgatja az előadás, ahol az élőzenének is nagyon fontos szerepe van.

A társulatunk elnevezése arra utal, hogy mi, ez a 6-7 fő, akik a csoportot alkotják, az Y generáció szülöttei vagyunk. Ennek a korosztálynak a problémáiról próbálunk érvényesen gondolkodni, olyan történeteket írni és feldolgozni, amelyek minket érintenek.

Nagyon szívesen gondolok vissza a Berze Nagy János Gimnáziumban töltött évekre, imádtam „berzésnek lenni.”- vallja Anita. Nem szakadtam el teljesen Gyöngyöstől, a volt osztályfőnököm, Bánszkiné Morvai Éva tanárnő rendszeresen követi pályám alakulását. A volt osztálytársaimmal, különösen négyükkel, ahogy mi neveztük magunkat, a mi erős „ötös magunkkal” még mindig összejárunk. Ezen túl az első társulat, ahol játszottam, a Mozaik Színkör is Gyöngyöshöz köt.

Beszélgetésünk végén Bognár Anita elmondta, hogy hol lesznek az Y Csoport soron következő előadásai:

február 11. Kóda- Pathos München, München

február 24. Kóda-RS9 Színház + Vallai Kert, Budapest