Közel 25 millió forintot nyert az abasári Római Katolikus Plébánia közösségfejlesztésre. Az elnyert összeggel a jelenleg is jól működő közösség életét kívánják tovább támogatni, még több programmal, adománnyal. Megkerestük Veres Józsefet, a helyi Karitász Csoport vezetőjét, akit a pályázat részleteiről, a csoport munkájáról, az összeg felhasználásáról kérdeztünk.

Sajnos egyfajta válság időszakát éljük, egyre kevesebben járnak templomba és vállalnak szerepet önkéntes munkában. Elsősorban ez vezérelt, amikor úgy döntöttünk, hogy benyújtjuk pályázatunkat a közösség fejlesztésére. Amikor megtudtuk, hogy jól szerepeltünk a pályázaton, akkor mindannyian nagyon örültünk, úgy éreztük, ez is a Gondviselő közbenjárására történt. A támogatás időtartama 2017-ben kezdődött és 2020-ig tart, akkor rendezik meg hazánkban az 52. Eucharisztikus Világkongresszust – mondta József.

A pályázat gerincét az adta, hogy részt vettünk az NCD Hungary által szervezett Természetes Közösségfejlődés elnevezésű felmérésben, az eredmény is igazolta, hogy van még hová fejlődnünk. Ebben segítségünkre van a szervezet vezetője, Süveges Gergő és felesége, Margit, akik havonta meglátogatnak bennünket, és közösségünk további sikereivel kapcsolatos tanácsokkal, tapasztalatokkal segítik működésünket.

Abasáron több kisebb csoport is működik a plébánián, van 4-5 rózsafüzér csoportunk, akikkel évente 2-3 alkalommal, nagyobb ünnepekkor összegyűlünk, és együtt imádkozunk. Az egyik csoport havi rendszerességgel jár Egerbe, a Szent István Rádióba rózsafüzért imádkozni. A másik nagyobb csoport, az Assisi Szent Ferenc Katolikus Karitász Csoport, amelynek jelenleg 10-12 tagja van. A csoport spirituális vezetője Iváncsy Balázs, a helyi plébános, én a civil vezető vagyok – mondta.

A csoportot 2012-ben hoztuk létre, 4 éve együtt működünk a Magyar Élelmiszer Bank Egyesülettel, ezáltal rendszeresen tudunk tartós élelmiszert osztani a rászorulóknak. Havi egyszer tagjaink ellátogatnak az abasári Idősek Otthonába, ahol kézműves foglalkozást tartunk a lakóknak, ezen túl életvezetési tanácsadással, fogadóórákkal várjuk az érdeklődőket.

Évente egyszer jótékonysági borárverést tartunk, ebből általában kb. 1 millió forint összeg szokott befolyni, amiből elsősorban tűzifát vásárolunk – folytatta a beszámolóját a karitász vezetője. Nagy izgalommal készülünk idén Nagypéntekre, március 30-ára, amikor egy élő passiót mutatunk be itt, a templomkertben. Bízunk a közösségfejlesztés építő erejében, és abban, hogy sok hívőt megmozgatunk nemcsak ezzel, de minden programunkkal.

Szerző: KékesOnline
Kép forrás: panoramio.com