Ma sajtótájékoztatón hallhattunk arról, hogy a Jobbik nyilvánosságra hozza azoknak a településeknek a listáját, ahol bevándorlók, menekültek vagy oltalmazotti státuszban lévők élnek. Álláspontunk szerint ebben a pillanatban megérkeztünk a Jobbik vezérkarának erkölcsi mélypontjához. Vissza a gyökerekhez.

Január 17-én ragadott tollat Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, – aki nem felejtette el az Országgyűlés jegyzője titulását is feltüntetni levele végén – hogy írásban tájékozódjon szerte az országban. Levelét hazánk összes településére, jegyzőjének elküldte, melyben így fogalmazta meg kérését:

„Alulírott Hegedűs Lórántné, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője tisztelettel kérem, szíveskedjen megküldeni részemre, hogy az Ön által vezetett polgármesteri/közös önkormányzati hivatal nyilvántartásában, az illetékességébe tartozó települések közigazgatási területén vannak-e állandó lakhellyel rendelkező menekült, oltalmazott vagy menedékes státuszú emberek, s amennyiben vannak, akkor hány ilyen személy van.”

A jobbikos képviselőnő ma sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy adatokat 17 településről kapott, amelyekben összesen 457 befogadott ember él. Mint kiemelte, vannak települések, amelyek már több mint tíz éve befogadtak egy-egy menekültet. A legtöbb menekült, illetve oltalmazott, több mint 200 fő a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadiban él, ott, ahol korábban befogadóállomás is működött.

Ennyit dióhéjban a Jobbik adatgyűjtési akciójáról. Értjük, tudjuk, hogy a tömeges migráció, az Európát veszélyeztető bevándorlási hullám nem csupán határrendészeti feladat, hanem egyúttal politikai téma is. Az is jól látható, hogy a Jobbik nem találta meg igazán lőállásait ebben a témakörben, hiszen a kormánypárt a kezdetektől fogva kevés teret hagyott számukra.

Olvastuk, hallottuk ezerszer az elmúlt hónapokban, hogy egyik politikai formáció sem fogja vissza magát, ha az ellenoldal vélt vagy valós tetteit tűzi zászlójára, netán óriásplakátjára. Olvastuk, ezek lopnak, amazok meg lebontanák. Kampányszerű akciók, politikus szidalmaz politikust, nem újdonság, hozzászoktunk. Hisszük is, meg nem is. Egy újabb ilyen akció miatt nem fogalmaztunk volna mi sem állásfoglalást.

Azonban az adatgyűjtési akcióval új mélységbe ért a Jobbik. A politikai haszonszerzés oltárán ma feláldozta az emberi méltóságot. Ma a Jobbik leporolta a rég viselt fekete bakancsot, és beletaposott a személyiségi jogokba.

A Jobbik olyan emberekről gyűjtött személyes információt, akik menekülnek és oltalmat kértek. Mi több, oltalmat kaptak. Azért kaptak, mert bizonyíthatóan – aláhúzva – oka volt a menekülésüknek. Ők a szabályok szerint kérvényezték, a magyar hatóságok pedig megvizsgáltak, átvilágítottak és engedélyeztek: olyan módon adtunk oltalmat, amely minden országnak kötelessége.

Ha valaki menekül, azt üldözik – ez talán mindenki számára felfogható összefüggés. Menekülhet háború miatt, lehet politikai üldözött, üldözheti bűnszervezet, sorolhatnánk. A menekültet nem a jobb és könnyebb élet vágya hajtja Európa gazdagabb országai felé. A menekült ember nem gazdasági bevándorló. A menekültet nem a segélyezési rendszer vagy az öregecskedő nyugat-európai társadalmak lehetőségei csábítják. Ő védelmet kért. Oltalmat, menedéket. A befogadó ország pedig védi őt, védi adatait, teljes joggal, hiszen üldözhetik. Ezeket a személyes adatokat a hazai és nemzetközi jog is szigorúan védi, ez a védelem a menekült életét óvja. Ezek a személyes adatok még a menekülő ember hazájának hivatalos kérésére sem feltétlenül adhatóak ki. Még Hegedűs Lórántnének sem. Még a Jobbiknak sem. Az, hogy a Jobbik mégis megszerezhetett ilyen védett adatokat, az legyen a válaszadó jegyző hölgyek és urak jogi, erkölcsi és kompetenciabéli osztályzata.

A Jobbik mai akciójának osztályzata részünkről pedig legyen nulla – erkölcsi, morális és jogi értelemben egyaránt értékelhetetlen. Persze nincs min meglepődni: a fekete bakancsok pár éve itt tapostak Gyöngyöspatán, ott is ment az adatgyűjtés. Na, mutasd, hol lakik, majd mi megkeressük – az analógia ugyanez volt Vonáék részéről a patai cigánysoron. Nem is olyan rég meg a zsidó származású képviselőkről is szerettek volna egy listát készíteni. Úgy tűnik, a néppártosodás nem koptatta ki a régi beidegződéséket.

Az, hogy a mai adatgyűjtési akció csupán egy hatalomvágyból elkövetett politikai gátlástalanság vagy a néppártosodási küzdelmek végét jelentő újabb fordulat – ezt mi nem tudjuk, de nem is fontos. A Jobbik pártvezetésének mai akciója azt sugallja, hogy a hatalomvágy mindent felülír: elvet, erkölcsöt és embert.

Cigányok, zsidók és menekültek – Vona Gáborék újra embereket listáznak és adatot gyűjtenek. Vissza a gyökerekhez.

Szerző: KékesOnline
Fotó: youtube.com