A kormány döntése értelmében közel 500 millió forint fejlesztési forrást nyert a gyöngyösi Felsővárosi Római Katolikus Főplébánia és Gyöngyös város önkormányzata az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből a Szent Bertalan templom toronysisak-rekonstrukciójára, turisztikai attrakciófejlesztésére, valamint a Gyöngyös belvárosát Mátrafüreddel összekötő kerékpárút megépítésére. Az egyedülálló fejlesztés megvalósításáról tartott ma sajtótájékoztatót Gyöngyösön Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) és Kiss Tivadar a városi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője.

A képviselő elmondta: a pályázat beadása és az elbírálás közötti időszakban többletköltségek merültek fel – egyebek mellett a bérek és az építőanyag-árak emelkedésének köszönhetően – így a projekt teljes műszaki tartalmának megvalósításához 74 millió forint plusz forrás szükséges. A fejlesztés, ami tovább növelheti Gyöngyös, illetve a térség vonzerejét és látogatottságát kiemelten fontos. Megvalósítására az elődökkel szembeni tisztelet és az utódok iránt érzett felelősség kötelez, hiszen 100 éve a pusztító tűzvész után ők építették újjá a várost, illetve a templom ideiglenes tornyait.

Az egyházmegye – mint konzorciumi partner – nyitott a projekt további finanszírozására, így a Horváth Lászlóval történt egyeztetések után elmondták: a hiányzó rész felét – 37 millió forintot – biztosítják, amennyiben Gyöngyös városa pótolja a fennmaradó összeget.

Kiss Tivadar frakcióvezető hangsúlyozta: a város költségvetési tárgyalása jelenleg is tart, így Gyöngyös gazdálkodását és pénzügy stabilitását szem előtt tartva a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója a rendelkezésükre álló fejlesztési keretet felajánlotta a fejlesztés teljes körű megvalósítása érdekében.

Horváth László emlékeztetett: Gyöngyös idei évre tervezet iparűzési adóbevétele 2,3 milliárd forint, az MSZP-nek és a Jobbiknak 80-80 millió forint felhasználható frakciókeretet biztosít a város.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czímer Tamás