Hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya van a Mátra térségében az úgynevezett asszonyfarsangnak. A néphagyomány szerint a farsangi mulatságok utolsó napja, hamvazószerda az asszonyok önfeledt vigasságának napja volt. Február 10-én, szombaton Parádsasváron ismét megelevenedik a vidám népszokás. A több mint 100 éves hagyományról és a közelgő parádsasvári borotválós asszonyfarsangról az Együtt Parádsasvárért Egyesület egyik tagjával, Praveczki Anettel beszélgettünk.

Az ssszonyfarsangok legfontosabb elemét borotválásnak, az azt követő mulatságot pedig pampuska-bálnak nevezték a helyiek. A tréfás szokás főszereplője a borbély és a segédje volt. Először a segéd liszttel teli tálkába mártott pamaccsal kente meg a férfiak arcát, majd a borbély fából készített borotvával borotválást imitált. Fontos tag volt a borbély csapatában a perselyes, aki az adománygyűjtő szitával szorosan a borbélyt és segédjét kísérte, mivel a borotválásért fizetni kellett, kinek-kinek saját belátása szerint. Abban az időben a borotválás fejébe nyersanyagokat – lisztet, tojást, cukrot, sót – adtak, mely a helyiek által pampuskának nevezett farsangi fánk alapanyagát adták. Ebből készült a pampuska az esti mulatságra, melyből erre az alkalomra több százat sütöttek. Maga a borotválás a természetes megtisztulást, megújulást, a zajos, vidám felvonulás pedig a tél elűzését szimbolizálta. – derül ki Kovács Éva gyűjtéséből.

A rendezvény reggelén a jelmezesek a helyi kultúrház udvarán gyülekeznek. A készülődés 9-10 óra között, mindig vidám, izgatott hangulatban telik. A felvonuláson leginkább a falu apraja-nagyja vesz részt, mint maskarás, de a közeli falvakból (Bodonyból,Parádról, Parádóhutáról, többnyire a régi üveggyár egykori dolgozói, leszármazottjai) is csatlakoznak. Sőt, mivel Parádsasvár üdülőfalu, sok visszatérő vendég is kimondottan az Asszonyfarsang idejére foglal szállást. A maskarásokat pár éve a Hollóének Hungarica Régizene Együttes kíséri. – mesélte nagy lelkesedéssel lapunknak Praveczki Anett.

Az Együtt Parádsasvárért Egyesület tagjától azt is megtudtuk, hogy  gyülekezőt követően a menet a Polgármesteri Hivatal felé indul, ahol a polgármester úr sem bújhat ki a borotválási ceremónia alól. A maskarások – miután minden útba eső férfiembert megborotváltak – lesétálnak a 24-es fő út melletti parkolóhoz, ahol kirakodóvásár és táncház vár mindenkire. A felvonulás végállomása a Flóra apartman,ahol a felvonulókat kemencében sült kenyérlángossal vendégelik meg.

Az évszázados hagyomány kisebb nagyobb megszakításokkal ugyan, de tovább folytatódott, hiszen a régi emlékek olyan mélyen benne éltek a falu lakosaiba, hogy családról családra szállt a népszokás, magával ragadva az ide költöző és itt családot alapító fiatalokat is.

Parádsasvár lakói máig őrzik, tisztelik régi hagyományunkat. A szervezést jelenleg az Együtt Parádsasvárért Egyesület, Parádsasvár Önkormányzata és a falu lakossága együtt végzi.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: Praveczki Anett