Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) tegnap sajtótájékoztatón számolt be a gyöngyösi nyugati elkerülő út megépítésével összefüggő újabb fejleményekről.

A gyöngyösi polgármesteri hivatalban szakmai egyeztetést tartottak az önkormányzat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Heves Megyei Kormányhivatal képviselői. Arról egyeztettek, hogy az építendő új útszakasz tervezésének mielőbbi megkezdésével egyidejűleg, a több mint 10 éve félbehagyott, leromlott állapotú, meglévő útszakasz korszerűsítése is szükségessé válik.

A közúti csatlakozás nélküli, jelenleg mezőgazdasági bekötőútként feltüntetett útszakasz soha nem állt forgalmi terhelés alatt, a kopóréteg ezért nem záródott megfelelően, a padkák és a vízelvezetők pedig megsüllyedtek.

A képviselő emlékeztetett: a kormány 2017-ben döntött az elkerülő út megépítéséről, s a tervezés előkészítéséhez – mivel a régi tervek már nem hatályosak – 100 millió forint forrást is rendelt. A gyöngyösi elkerülő út építtetője a NIF Zrt. lesz, a tervezőt közbeszerzési eljárás során választják ki.

Négy belterületi út is megújul Gyöngyösön: a terület tulajdonviszonyainak rendezése során az a megegyezés született, hogy a Damjanich János, a Vachott Sándor, a Petőfi Sándor és a Kossuth Lajos utcák az önkormányzat kezelésébe kerülnek, az állam pedig az átadást megelőzően felújítja azokat. Az elkerülő út az állami közúthálózat részévé válik, fenntartója a közútkezelő lesz.

Horváth László kiemelte: az ilyen jellegű beruházások alkalmával előírt régészeti feltáró munkálatok nagy részét korábban már elvégezték, így ez a folyamat nem fogja hátráltatni az útépítés megkezdését. A környezetvédelmi és vízjogi szabályozási környezet az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül, ezért az engedélyek megújítása is az előkészítési feladatok közé tartozik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezdeményezi, hogy a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú üggyé nyilvánítsa az elkerülő út megépítését, ezzel gyorsítva fel az előkészítési eljárásokat és a hatósági engedélyezéseket.

Szerző: KékesOnline
Fotó: Czímer Tamás