A Jobbik elnöke sajtótájékoztatón azt állította, hogy az elmúlt időszakban többször járt a Mátrai Erőműben, a társaság viszont hivatalos válaszban cáfolta Vona állítását. A pártelnök még a látogatások évszámaira sem emlékszik, de biztos benne, hogy az erőmű téved.

A február első napjaiban tartott gyöngyösi sajtótájékoztatón Vona Gábor és a Jobbik szakpolitikusa, Kepli Lajos közösen beszélt a párt energiastratégiájáról és a Mátrai Erőműről.

Vona Gábor a Mátrai Erőművel kapcsolatos felkészültségét, a párt álláspontját arra az állítására alapozta, hogy az elmúlt években többször tett látogatást az erőműben, aktuális információit és tapasztalatait ezek során szerezte. A Jobbik miniszterelnök-jelöltjének e kijelentése váratlan lehetett a mellette álló párttárs számára is, a meglepettség ugyanis feltűnően Kepli Lajos arcára fagyott.

Úgy tűnik, nem véletlenül.

A sajtótájékoztatót követően, Vona állítása kapcsán a Kékes Online hivatalos megkereséssel fordult a Mátrai Erőműhöz.

A társaságtól egyértelmű választ kaptunk:

kijelentésével ellentétben Vona Gábor ebben a választási ciklusban nem többször, hanem mindössze egyetlen alkalommal, közel három éve, még 2015-ben járt az erőműben.

A Mátrai Erőmű területére még egy országgyűlési képviselő sem sétálhat be kedvére és nyomtalanul, szigorú beléptetési és adminisztratív biztonsági kötelezettségeknek kell eleget tenni. Az erőmű tehát precízen dokumentálja látogatóit, ahogyan ezt sajtómegkeresésünkre adott válaszukban is kifejtették.

A Kékes Online szerkesztősége, a korrektség jegyében, február 16-ai sajtótájékoztatóján Vona Gábor figyelmét is felhívta az éles ellentmondásra. Megkérdeztük a pártelnököt, hogy ebben a választási ciklusban mikor járt a Mátrai Erőműben. Vona Gábor újra kijelentette: többször. Arra kértük, hogy legalább az évszámokat jelölje meg:

„Hát, most nem fogok tudni önnek évszámokat mondani.” –
hangzott a pártelnök válaszában.

Vona Gábort ezen a sajtótájékoztatón szembesítettük a Mátrai Erőmű hivatalos válaszával, amire a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a következőképp reagált:

„Akkor rossz információt kaptak, többször jártam a Mátrai Erőműben,
időpontot most nem tudok mondani.”

Úgy gondoltuk, Vona Gábor talán zavarában blokkolhatott le, ezért a Jobbik sajtóosztályához fordultunk, persze a pártelnök címére is újra elküldtük kérdéseinket. Érv, bizonyíték, évszám, egyik helyről sem érkezett.

Előfordulhat, hogy valaki hadilábon áll az évszámokkal vagy rossz az emlékezőtehetsége: ezt még akkor is el tudjuk képzelni naivan, ha épp történelem szakon szerezte diplomáját, mint a pártelnök. Vona Gábor a Jobbik miniszterelnök-jelöltje és a párt helyi országgyűlési képviselőjelöltje. A Mátrai Erőmű pedig hazánk energiapolitikájának egyik legfontosabb szereplője, egyúttal térségünk legnagyobb, több ezer főt foglalkoztató munkaadója. A legfontosabb gazdasági ügyek egyike.

A Jobbik elnöke úgy alkot állásfoglalást és energiastratégiát, hogy három éve nem járt a Mátrai Erőműben. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje és országgyűlési képviselőjelöltje a Mátrai Erőmű kapcsán hazudik egy sajtótájékoztatón. Teszi mindezt úgy, hogy a hamis állítás egyébként teljességgel szükségtelen show-elem volt. Vona Gábor pedig utólag sem ismeri be a hamis állítását, még a Mátrai Erőmű információinak meghazudtolása árán is kitart. Nem tudjuk eldönteni, mi a kínosabb egy ilyen jelentőségű ügyben: a felkészületlenség vagy a sajtónyilvános hazugság?

Szerző: KékesOnline
2018. 02. 18.

Cikkünk frissítve 2018. 02. 20-án:

A Jobbik Sajtóosztályától az alábbi tájékoztatást kaptuk:

“Vona Gábor eddig az alábbi időpontokban látogatta meg a Mátrai Erőművet:
2010.03.04-én 13.00-kor
2013.02.04-én 11.00-kor
2015.03.18-án.”