A Mátra és a Bükk, hazánk legmagasabb csúcsaival rendelkező hegységeink, híresek egyedülálló természeti értékeiről és kiváló túrázási, kirándulási lehetőségeiről. Bár mindössze egy csúcsunk emelkedik 1000 méter fölé, fontos tudni, hogy az erdőjárás megfelelő felszerelés és tudatosság nélkül ezekben a hegységekben sem kockázat nélküli.  „A Bükkben és a Mátrában túrázni készülők számára azt javasoljuk, hogy úgy tervezzék meg a túrát, hogy vegyék figyelembe azt, hogy a téli, kora tavaszi hónapokban korán sötétedik. Úgy válasszák ki az útvonalat, annak hosszát, hogy a végén lehetőleg szürkületben már kiérjenek az erdőből. Térképet, vagy mobiltelefonos térkép applikációt minden esetben vigyenek magukkal. Javasoljuk, hogy csak a turistaúton kiránduljanak, turistatérképen szereplő jelzett turistautakon haladva, azok a fokozottan védett területeket érintő szakaszain nem kell külön belépési engedélyt kérni.” – tájékoztatott minket a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Fontos tudni, hogy amennyiben nagy létszámú társaság szervez túrát védett területre akkor a közösségi esemény megszervezéséhez előzetesen a természetvédelmi hatóság engedélyét is meg kell kérni. Erre Egerben, a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatalában, az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályon van lehetőség.

„Téli időszakban a havas, jeges körülmények között gyakorlatlan erdőjáró ne menjen meredek hegyoldalakon vezető turistaúton kirándulni. Számukra javasoljuk a jól karbantartott sétautakat, a Bükkben a Szalajka-völgyet, a Mátrában az Ilona-völgyet.

Erdőben először túrázók számára azt tanácsoljuk, hogy magukban ne télen menjenek, főleg akkor, ha tájékozódási- térképolvasási tapasztalatuk még nincs. A hegyvidékek időjárása könnyen változhat, ami téli időszakban hirtelen támadt szélben hóeséssel, vagy ködben olyan korlátozott látási viszonyokat eredményezhet, amikor a tapasztalatlan kiránduló nem tud tájékozódni. Nem ajánljuk az idős erdőállományok látogatását viharos szélben, mert a szél által letörő gallyak akár életveszélyes sérülést is okozhatnak.


Baleset, eltévedés esetén javasoljuk az általános segélyhívó számot, a 112-t.”

Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy sebesült, sérült állattal való találkozás esetén a megtaláló ne menjen túl közel és ne nyúljon az állathoz, amíg nem konzultál szakemberrel. Az állat állapotáról és pozíciójáról bejelentést tehetünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának +36/30/861-3808 ügyeleti telefonszámán. A területen dolgozó természetvédelmi szolgálatot ellátó tagok munkanapokon 8.00-16.00 között, szabad-és munkaszüneti napokon pedig 8.00 és 19.00 között fogadják a hívásokat.
Az erdőben kutyával csak vezetőszáron sétáljanak, és vadon élő állat közelébe ne engedjék az ebeket.

Ha bizonytalanok vagyunk saját képességeinkben, akkor se hátráljunk meg egy gyönyörű téli túra elől, ebben az esetben célszerű felkeresni mátrai vagy bükki túraszervezeteket vagy egyesületeket, akikkel szervezett körülmények között, biztonságban lehet élvezni a hegyvidékeink nyújtotta lehetőségeket.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi, BNPI
Fotó: Demecs Norbi