A gyöngyösi székhelyű Mátrai Erőmű Búvárklub hat versenyzővel képviselteti magát a 13. CMAS Uszonyos úszó Világkupa első fordulójában. Péntektől vasárnapig az egri Bitskey Aladár Uszodában 22 ország 80 egyesületének több mint 600 résztvevője lép rajtkőre.

A két 400 méteres távon tavaly junior világbajnoki címet szerzett Mozsár Alex idén már a felnőttek között versenyzik. A Bitskey-uszodában négy számban 100 méter, 200 méter és 400 méter felszín, valamint 400 méter búvárúszásban áll rajthoz. Nyerges Petra számára az 50 méter és 100 méter felszín mellett a 100 méter búvárúszás tartogat erőfelmérőt. Junior korosztályban Eperjesi Mirtill, Nyilas Adél, Deme Dorka és Pernyész Dorottya szerepel.

Hét éve a hevesi megyeszékhely, az egri Bitskey Aladár Uszoda a sportág szezonnyitó versenyének a helyszíne. A februártól szeptemberig tartó idei Világkupa-sorozatban öt állomás szerepel. Eger után az olaszországi Lignano, a németországi Lipcse, az amerikai Coral Springs és a thaiföldi Phuket fogadja a versenyzőket. Az idei év két nagy világeseménye a júliusi, belgrádi világbajnokság, majd rögön ezt követően az isztambuli junior Európa-bajnokság. Erre lesz jó felkészülés a Világkupa első négy versenye.

Mozsárék vetélytársa lesz többek között a kétszeres Világjátékok-győztes Senánszky Petra (Debreceni BK), a nagy veterán, Wroclavban szintén aranyérmes, szegedi Kanyó Dénes és a kaposvári Varga Krisztina is, aki tavaly Lengyelországban egy-egy ezüst- és bronzéremmel járult hozzá a magyar csapat sikeréhez.

Február 24-én szombaton és 25-én vasárnap délelőtt és délután is rendeznek versenyfutamokat. A pontos program megtalálható a Magyar Búvár Szakszövetség és a nemzetközi szövetség honlapján. Ahogy az az egri világkupa magyar nyelvű promóciós videójában is elhangzik: az esemény ingyenes, az izgalmas verseny garantált. A szombati és a vasárnapi futamok a szövetség facebook oldalán élőben is követhetők.

Az idei versenyhelyszínek

Eger, 2018. 02. 23-25.
Lignano Sabbiadoro, 2018. 03. 24-25.
Lipcse, 2018. 04. 14-15.
Coral Springs, 2018. 05. 11-13.
Phuket, 2018. 09. 20-24.

A résztvevő országok: Ausztria, Fehéroroszország, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Görögország, Jordánia, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Thaiföld, Tunézia, Ukrajna, Vietnam.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly