(Menyhárt doktor, Vona Gábor és Garbóczy doktor)

Az egészségügyi alapellátás megmentéséről írt alá megállapodást Vona Gábor és egy pártfüggetlennek álcázott egészségügyi szervezet . Gyors utánajárással kiderült, hogy a szervezet két hónapja működik, be sincs jegyezve, az aláíró egy 29 éves rezidens, a vezetői jobbikos politikusok. A szakmai program vezetője pedig a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkáraként a vizitdíj bevezetésének kezdeményezőjeként híresült el.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje és a Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) szakmai szervezet egy sajtótájékoztató keretében együttműködési megállapodást írt alá pénteken, Gyöngyösön. Vona Gábor néppártjának honlapján olvasható közlemény szerint, idézünk: „A Jobbik és a SZIA együttműködése jelzi, a kormányváltó erő nem politikai lózungokkal, hanem

a legmagasabb szintű szakmaisággal készül

az ágazat rendbetételére a betegek gyógyulása és az egészség megőrzése érdekében.”

A Jobbik honlapján is látható videós beszámolóban a pártsajtó, az N1TV sem fukarkodik a nagy szavakkal, elég a megállapodás aláírásáról készült pénteki anyag címét elolvasni:

„Az egészségügyi szakma a Jobbik mellé állt”


Itt áll feketén-fehéren az egészségügyi szakma a Jobbik mellett

E történelmi pillanat jelentőségét Vona Gábor mellett megerősítette a sajtótájékoztatón résztvevő Dr. Menyhárt Miklós is, a SZIA egyik alapító tagja. Szavai szerint ezzel a szerződéssel a Jobbik programja mellé álltak. Menyhárt doktor kiemelte: ők, mint SZIA,

pártfüggetlenül, mindenféle politikai elkötelezettség nélkül

kérték ki a háziorvosok, az alapellátásban résztvevő szakemberek véleményét.

(Menyhárt doktor, Vona Gábor és Garbóczy doktor)

A SZIA másik alapító tagja és vezetője, Szegedi Judit címzetes főiskolai docens is tiszteletét tette a gyöngyösi sajtótájékoztatón, bár ő ezúttal a háttérben maradt. A Jobbik képviseletében Vona Gábor, a SZIA képviseletében egy harmadik alapító tag, a sajtótájékoztatón szintén megszólaló Dr. Garbóczy Szabolcs írta alá a dokumentumot.
Pénteken, Gyöngyösön az egészségügyi szakma tehát szerződésszerűen is a Jobbik mellé állt. Nézzük akkor a részleteket, időrendben.

A Szövetség az Innovativ Alapellátásért nevű szervezet, azaz a Jobbikkal péntek óta együttműködő „egészségügyi szakma” képviselete, működésének legelső életjelét két hónappal ezelőtt adta. Honlapja nincs, Facebook oldalán ad híreket, változó érdeklődés mellett 5-8 lájkkal kísérve. A SZIA két hónapja, december közepén Tapolcán tartott alakuló fórumán 17 fő vett részt. A rendezvényről készült fotókon az általunk összeszámolt létszám tartalmazza az előadókat, a felszólalókat és a cateringes kollégát egyaránt.

Ezen a képen csak 11 fő látható, de ennél jóval többen voltak Tapolcán, 17-en

A Szövetség az Innovativ Alapellátásért (SZIA) bírósági nyilvántartásba nincs bejegyezve, jogi értelemben tehát nem létező szervezet, a feltüntetett miskolci címen még egy kapucsengő-felirat sem segíti a „legmagasabb szintű szakmaiság” elérését megkísérlő földi halandót. A Kékes Online megkísérelte, illusztrálja e fotó csúfos elbukásunkat.

A szerződésen is szereplő miskolci címen nem találtuk meg a szakmát

A SZIA tapolcai alakuló konferenciáját házigazdaként köszöntötte Tapolca polgármestere, Dobó Zoltán (Jobbik) majd a konferencia hallgatóságával osztotta meg gondolatait Rig Lajos, országgyűlési képviselő. (Jobbik)


A SZIA részéről, Vona Gábor tudásbővítése céljából, Gyöngyösön szintén megszólaló Menyhárt doktor éppen új kihívások elé tekint magánéletében, 2018-ban országgyűlési képviselőjelöltként indul. Nem fogják kitalálni, melyik párt színeiben. Segítünk: ez a Jobbik.

Esélyes is, pártfüggetlen is

A SZIA alapítója, vezetője, címzetes főiskolai docens asszony, Szegedi Judit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja. Nem fogják kitalálni, mely párt színeiben. Segítünk: ez a Jobbik.


Kincses doktor, Szegedi Judit (Jobbik) és Rig Lajos (Jobbik)

A SZIA részéről a pénteki megállapodás aláírója, Garbóczy doktor a háziorvosi praxisok, az alapellátás problémakörének avatott szakértője. A 29 éves szakember jelenleg a Kenézy Gyula Kórházban bővíti tapasztalatait, az intézmény honlapja szerint a pszichiátriai osztályon tölti rezidens éveit. Garbóczy doktor Facebook oldalára tévedve épp egy hitleres, horogkeresztes cikk fogadja az ismeretlenül böngészőt, de ez persze lehet tévedés, véletlen, vagy kéretlen, rosszindulatú vírus eredménye is. Meg egyébként is 2016-os a poszt, néppártosodás előtti őskor.

Vöröskeresztre számítottunk, de horogkeresztbe botlottunk, mindenesetre kitakartuk.

A végére jöjjön a kakukktojás,  a mindhárom eddigi SZIA rendezvény állandó előadója, az egészségügyi koncepció alapvetéseinek atyja: Dr. Kincses Gyula,  nem jobbikos egészségpolitikus.

Dr. Kincses Gyula a Gyurcsány-kormányban 2008. március 9-én éppen egészségügyi államtitkár volt,

amikor mi, földi halandók épp a kórházi napidíjról és vizitdíjról szavaztunk. Dr. Kincses Gyula az innovatív egészségügyi célkitűzések apropóján a Jobbik udvari sajtójának, az Alfahírnek adott interjúban, 2017 novemberében  még mindig úgy fogalmaz, „a vizitdíjat vállalja, hiszen akkor egy komplex reform kidolgozásának volt a részese, melynek sok más mellett a vizitdíj is fontos eleme volt. Az államigazgatási posztot nem vállalná újra, de az egészségügyi ombudsmani hivatal megalapítója és vezetője szívesen lenne.”

Gyurcsány Ferenc épp aláírja Kincses doktor egészségügyi programját

A „pártfüggetlen” egészségügyi képviselet a „legmagasabb szintű szakmaisággal” tehát péntek óta a Jobbik mellett áll. Vona Gábor háziorvosi programjának főbb elemei körvonalazódnak, alakul a vizitdíj, az önjelölt hivatalvezetők is a várólistán, ez már majdnem a szebb jövő.

Vona Gábor szebb jövőjét mindössze annyi választja el a valóságtól, hogy most sem sikerül minden szavazópolgárt komplett hülyének néznie. Vona Gábor múlt heti erőműlátogatós hazugsága után, ezúttal a hónapokon át előkészített, de rendkívül amatőr politikai szerepjátékkal próbálta megetetni gyöngyösi hallgatóságát.

Ha egy szakmai közösség a valós probléma megoldásán dolgozna, az becsülendő lenne. Esetünkben minden jel szerint nem ez történik: egy

választási kampányra sebtiben összegrundolt, megrendezett szerepjátékot láthatunk,

független szakmabelinek, civilnek álcázott jobbikos politikusokkal, Vona Gábor rendezésében. Azonban a háziorvosi praxisok nagyon is valóságos problémakörében ez a Vona-blöff már nemcsak ciki, hanem gátlástalanul felelőtlen is. És kínosan amatőr.

SZIA, Gábor.

Kékes Online, Gyöngyös, 2018.02.24.
Képek forrása: Facebook: Jobbik Magyarországért Mozgalom, Innovatív alapellátás, Garbóczy Szabolcs, dkp.hu