A japán anyavállalat európai termelő vállalatát a gyöngyösi ipari parkban alapította meg zöldmezős beruházásként. 2012-ben indult el a termelés, ahol kezdetben a Mazda, majd a Toyota és később a Suzuki gépkocsikhoz készültek első és hátsó lámpák.

A termékpaletta folyamatosan bővült, jelenleg a Honda és Suzuki gépkocsikhoz gyártják a legnagyobb mennyiségben a lámpákat. 2017-es – március végével záródó – üzleti évben több mint 1,3 millió első és hátsó lámpát gyártanak a gyöngyösi üzemben, az éves árbevétel várhatóan közel 41 millió eurót fog kitenni. Az árbevétel mintegy 70%-a export árbevételként realizálódik. Amíg korábban a Honda gépkocsikhoz gyártott lámpák döntően az európai piacon jelentek meg, a 2016 nyarán indult Honda Civic legújabb modelljét – amelyhez hátsó lámpát, valamint LID és HMSL (felső féklámpát) gyártanak –, már globális gyártásként kapta meg a cég, ami azt jelenti, hogy az európai piacon kívül szállít az amerikai és ázsiai piacra is.

A Stanley másik legnagyobb vevője a Magyar Suzuki, amelynek esztergomi gyárába szállítják a Gyöngyösön gyártott lámpákat. A 2017. üzleti évben a Suzukitól származó árbevétel némileg csökkent, mivel a Swift modell gyártása – amelyhez a Stanley nappali menetfény (DRL) lámpákat gyártott – 2016 decemberben befejeződött Európában és a „mi autónk” visszaköltözött Japánba. A megtorpanás azonban csak átmenti, mivel a Vitara következő modelljéhez is már lehetőséget kaptak, hogy újabb lámpákat szállíthatnak be. A társaság jelenleg csak japán autógyárak részére gyárt lámpákat. Határozott szándéka, hogy a jövőben európai autógyáraknak is beszállítója legyen. Ennek érdekében az elmúlt években megszerezte az ISO/TS tanúsítványt és a német autógyárak által elvárt VDA követelményeknek való megfelelésre is felkészült.

A Stanley a közelmúltban állapodott meg az egyik luxusautógyártóval, 2019-ben induló modelljéhez az egyik kisebb lámpabeszállítója lehet. A Stanley vezetése nagyon bízik benne, hogy az első európai autógyárnak való beszállítás megszerzését hamarosan újabbak követik. A cég jelenlegi létszáma 260 körül van, amely az előző évihez közel hasonló. Az utóbbi időben – az országosan is jellemző – munkaerőhiány sajnos a Stanley-nél is tapasztalható. Gyöngyösön és körzetében az elmúlt években számos új cég telepedett le, a meglévők pedig jelentősen bővültek, ami a térségben több ezres munkaerőigényt eredményezett. Mindezek következtében nagymértékben csökkent a Stanley-hez jelentkező álláskeresők száma is. Fontosnak tartja a társaság, hogy időnként lehetőséget biztosítson a dolgozók kikapcsolódására is. Ezért minden évben megrendezik a rendkívül népszerű családi napot. 2017 decemberében jó hangulatú karácsonyi partival zárták az évet, ezzel is megköszönve dolgozóik egész éves munkáját.

A karácsonyi parti keretében adták át az 5, 10 éves és – 2017. évben először – a 15 éves hűségjutalmakat, megköszönve a hosszabb ideje a cégnél dolgozók munkáját. A 15 éves szülinapot is a dolgozókkal és családtagjaikkal közösen ünnepelte a cég. A finom vacsorát követően hagyományos japános programok szórakoztatták a résztvevőket.

Nemrégiben ünnepelte 15 éves szülinapját a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező Stanley Electric Hungary Kft.

Volt gésa tánc és tánctanulás, japán kardforgatás, de felejthetetlen élményt nyújtott a taiko japándob műsor is. Gódor Sándor adminisztrációs igazgató ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy 15 év egy vállalat életében fiatal kornak, mondhatni tinédzserkornak számít, hiszen ha szétnézünk a vállatok között, számos vállalat tekint vissza 100-200 éves múltra. Az anyavállalatunk, a japán Stanley is 2020-ban alapításának 100 évfordulóját fogja ünnepelni. Így azt mondhatjuk, hogy az egyre több tapasztalatra szert tevő magyar leányvállalat, a közel 100 éves múlttal rendelkező anyavállalattal a háttérben jelentős műszaki-technikai tudással büszkélkedhet és egyre több feladatot akar és tud önállóan megvalósítani.A vállalatvezetés szándéka, hogy a Stanley egy megbízható, stabil cég legyen mind a dolgozói, mind a beszállítói számára, mind közvetlen gyöngyösi közösség számára.

Forrás: autopro.hu