Vona Gábor megdöbbentő érdektelenség mellett tartott kampányfórumot saját választókerületének fontos városában, Pétervásárán. Volt itt minden, ami kínos lehet egy rendezvényen: egykori országgyűlési képviselő párttárs kemény kritikája, üresen tátongó széksorok, 9 fő előtt éneklő művészek, elmismásolt válaszok – videók a cikkben.

Három héttel a választások előtt a Jobbik március 15-ei, budapesti megemlékezésén alig kétezer szimpatizáns vett részt. Meglepetésre még a gyurcsányista DK pártrendezvényén is többen voltak, a Békemenetről nem is beszélve. Hogy ez a csekély érdeklődés Vona Gábor pálfordulásai után meglepetésnek számítanak vagy sem, nem tudjuk.

Azon viszont a Kékes Online stábja igencsak meglepődött, amikor március 14-én ellátogattunk Vona Gábor kampányrendezvényére, melyet a saját választókerületének egyik legfontosabb városában, a járási központ Pétervásárán tartottak.

A jó előre beharangozott, kiplakátolt jobbikos kampánydélutánt Tóth Éva és Leblanc Győző operettműsorával is igyekezett vonzóbbá tenni a párt, azonban csúfos kudarcba fulladt a műsor.

Plakátok is készültek, hirdette a műsort a Jobbik

A pétervásárai művelődési ház 100 fős teremben Vona Gáborra mindössze 29-en voltak kíváncsiak.

Sőt, a kínosan szellős széksorokban ülők közül 7-8 fő a Jobbik kampánystábjának tagja volt, akik a Vona Gábor feliratú fehér egyendzsekit levéve gyorsan átszellemültek hallgatósággá a nagyobb blama elkerülése végett. Megkérdeztünk helyi résztvevőket, akik szerint a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb 10 fő pétervásárai ülhetett a teremben, a többiek máshonnan jöttek, vagy épp hozták őket.

 

Vona Gábor a porondon

A csekély létszám miatt egyébként is kínos rendezvény még inkább arcpirítóvá vált Vona Gábor számára, amikor a pártelnök kérdések és vélemények megfogalmazására bíztatta a jelenlévőket. Ekkor lépett elő Rubi Gergely, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője, hogy Vona Gábort egy hangzatos kijelentésével szembesítse. A pártelnök korábban is hangoztatta már, hogy a jobbikos politikusok “makulátlanok”, ezzel szemben Rubi Gergely olyan dokumentumokkal jelent meg Pétervásárán, melyek szerint

Szabó Ervin, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje ügyvédi tevékenysége során bűntettet követett el,

miközben “magyarokat csicskáztató cigánybűnözőket” védett. Mindezt a kezében lévő dokumentumokkal tudja bizonyítani – tette hozzá Rubi Gergely, aki

lemondásra szólította fel a pártelnökségről Vona Gábort.

A botrányos ügy felbukkanásáról egyébként az M1 Híradó is beszámolt, ide kattintva megnézhető.

A kínos pillanatok után a maréknyi hallgatóság soraiból is kapott kellemetlen kérdést Vona Gábor. Egy résztvevő a cigánysággal kapcsolatban érvényes, éppen aktuális álláspontjáról kérdezte a pártelnököt, melyre pár évvel ezelőtt csípőből tüzelte volna a választ, ám Vona Gábor Pétervásárán már a békés együttélés lehetőségeit ecsetelte, a hallgatóság reakciói szerint nem túl meggyőzően.

Azt hittük ezek után már nem lehet kínosabb a műsor, de nagyot tévedtünk.

Vona Gábor beszéde után bepattant a kampánybuszba, talán a Pétervására táblát hagyhatta el, amikor a meghirdetett jobbikos program szerint Tóth Évának és Leblanc Győzőnek kellett színpadra állniuk operettműsorukkal.

A száz fős teremben 10 érdeklődő előtt.

A Jobbik-műsor színpadán Leblanc Győző

Mi lehet az oka a jobbikos szimpatizánsok totális érdektelenségének?

Hogyan fordulhat elő, hogy a közvetlenül a választás előtt, a magát legerősebb ellenzéki erőként hangoztató Jobbik miniszterelnök-jelöltjére a saját választókerületének egyik legfontosabb városában szinte senki sem kíváncsi?

A Kékes Online a lehetséges magyarázatról Rubi Gergelyt kérdezte, ő pedig most sem fogta vissza magát.

Kékes Online, 2018.03.17., Pétervására