A 2018/2019. tanévben tanköteles korba lépő gyermekek általános iskolai beiratkozásának időpontjai Gyöngyösön a következők:  

2018. április 12. (csütörtök) 8.00 – 18.00 óra között és 2018. április 13. (péntek) 8.00 – 18.00 óra között.

A tanulói jogviszony a beíratás napján jön létre. A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni azt a tanköteles gyermeket, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye a felvételi körzetében található.

Az általános iskolai beíratás általános rendjét részletesen a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (továbbiakban: EMMI rendelet) 22-23. §-a szabályozza.

Az EMMI rendelet 22. § szerint:

(2) Az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő április 1-je és április 30-a között – a járási hivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban – köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára. Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

(3) Az adott évben tanköteles korba lépő sajátos nevelési igényű gyermeket a szülő a szakértői bizottság véleményében vagy a járási hivatal jogerős határozatában megjelölt időpontig köteles beíratni a kijelölt iskolába.

(4) Az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

Az iskola igazgatója a felvételi eljárásban a felvételről tanulói jogviszonyt létesítő, vagy a kérelmet elutasító döntést hoz. A kérelemnek helyt adó döntést az iskola igazgatója írásban közli a szülővel, a tanuló felvételének elutasításáról határozat formájában dönt.

Az Nkt. 37. § (2) bekezdésében foglaltak alapján az iskola felvételt elutasító döntése ellen a szülő – a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül – a felvételt elutasító intézményhez jogszabálysértésre, illetve érdeksérelemre történő hivatkozással kérelmet nyújthat be. Az Nkt. 37. § (3) bekezdése szerint az eljárást megindító kérelmet az intézmény fenntartója bírálja el, és hoz másodfokú döntést a tanulói jogviszony létesítésével kapcsolatban.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatala
Fotó: pixabay