Az Alpesi Sí Diákolimpiát az oktatásért felelős miniszter a Magyar Diáksport Szövetséggel közösen hirdette meg; a versenyt az MDSZ-szel kötött védjegyhasználati szerződés alapján a Magyar Sí Szövetség rendezte meg február 23-a és 25-e között . A versenyről a mátraszentistváni csapat felkészítő tanárával, Előházi Péterrel beszélgettünk.

Ez a verseny több szempontból is izgalmasnak ígérkezett – kezdte az élménybeszámolót Előházi Péter, a Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanára. Egyrészt azért, mert 20 éve rendeztek itthon utoljára ilyen megmérettetést, másrészt pedig egy csodálatos, modern környezetben működő sípark adott otthont az eseménynek.

Az elmúlt években Szlovákiában, később pedig Ausztriában tartották a sí diákolimpiákat. A Mátraszentistváni Síparkban közel 800 millió forintos fejlesztés valósult meg a közelmúltban, s európai színvonalú pályákon, négyüléses lifttel és fantasztikus környezetben várják a sport szerelmeseit. A korszerű és környezetbarát hóágyúknak köszönhetően megfelelő mennyiségű hó áll rendelkezésre.

Bár a szentimrei általános iskolában tanítok, de a Felső-Mátrai Diáksport egyesület edzőjeként sok gyermeket készítek fel síversenyekre – folytatta a történetet Péter. Vannak sportolóink a környező települések iskoláiból, például Mátrakeresztesről, sőt, még Tarnaméráról is. Heti két edzést tartunk hétköznap, de hétvégén is dolgozunk. A helyi általános iskolások testnevelés óráját mindig a síparkban tartjuk télen. A gyermekek, a jó levegő mellett, a síelés szeretetét is magukba szívják. Nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetünk, készítettem már fel tanulókat a Magyar Kupára, s az iskola 26 tanulójából 20-an vettek részt az idei sí diákolimpián. Vannak olyan sportolóink, akik a válogatottig eljutottak, és külföldön – Andorrában – kiválóan teljesítettek.

Szerencsések vagyunk, hogy bár kis létszámú általános iskolánk van, de nagyon sok támogatást kapunk a helyi önkormányzattól, a szülőktől, és természetesen a Mátraszentistváni Síparktól is, hogy a gyerekek magas színvonalú oktatásban részesülhessenek, edzőtáborokba mehessenek, és egy életre szóló, meghatározó élményt nyújtsunk nekik, nemcsak magával a síeléssel, hanem a sok szép versenyeredménnyel.

 

Szerző: KékesOnline
Fotó: www.sielok.hu