Március 17-én letették a jövőre megépülő kápolna alapkövét a Kápolnán működő Macskaárvaház melletti területen. Az eseményről, az szervezet működéséről és további terveikről, fejlődésükről Bóday Pál vezetővel készítettünk interjút.

10 éve működünk már, mint civil szervezet, 2 éve költöztünk Kápolnára Budapestről – idézi fel a kezdeteket. Megvásároltunk egy romos épületet az önkormányzattól és önkénteseink segítségével újjáépítettük. Az a célunk, hogy minőségi állatmentést végezzünk. Természetesen fő profilunk a macskák védelme, mentése, de alapvetően minden állat jogaiért küzdünk. Fő tervünk az, hogy egy állatvédelmi központtá váljunk. Ezért is szeretnénk kialakítani a macskaárvaház melletti területen egy közparkot, ahol egy szakrális hely jönne létre. A tervek szerint jövő tavaszra elkészülő kápolnát Szent Gertrúd, a macskák védőszentje tiszteletére építjük.

Az ide látogatók nemcsak lelki, hanem egészségi feltöltődésére is ügyelünk, ezért nem mindegy, hogy milyen fák kerülnek majd a közparkba. Így esett a választásunk a magas fitoncid tartalmú fafajtára, mint például a jegenyefenyő, mert ez a tüdőbetegekre rendkívül jótékony hatással van – folytatta Pál.

Jelenleg 41 macska él nálunk, 130 pedig gondozás alatt van, örökbefogadó szülőknél. Nagyon fontos a higiénia, az odafigyelés, nem lehet minden állatot egy helyiségbe tenni, vannak olyan macskabetegségek, amelyek alapvetően nem fertőzőek, de ha különböző betegségekben szenvedő állatok egymás mellé kerülnek, annak súlyos következményei lehetnek.

Forrás: pixabay

A macskaárvaház jelenleg csak önkéntesekkel dolgozik. Nagyon sok segítőnk van, többek között az Agria Drink, az Egri Veterán Jármű Klub, az Egererdő Zrt., de több építőipari cég is támogatott bennünket, például a Zele-Bau Kft, valamint a Fenstherm Kft, de olyan adományok is érkeztek magánszemélyektől, mint mosógép vagy porszívó, ami a napi 4 óra hosszát jelentő takarításnál bizony nagy támogatást jelent.

Külön köszönetemet szeretném kifejezni Horváth Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Berecz Kálmán polgármesternek és Kiss Norbert autóversenyzőnek, aki az állatok szállításában sokat segít. Az átadó ünnepségre egy balatoni makettkészítő cég ajándékozott nekünk egy makettet a majdani közparkról.

Természetesen mindig szívesen várjuk az adományokat, felajánlásokat, és ha valaki az adója 1%-ával támogatna minket, azt az 18399680-1-41-es adószámra teheti meg.

Szerző: KékesOnline
Fotó: facebook