Mindig nagy öröm a HE-DO Kft-nek, amikor felújított utak átadóján vehet részt, hiszen egy út mindig összeköt két települést, azokat közelebb hozza egymáshoz, segítségével mélyülhet az ott élők összetartozásának érzése – mondta ünnepi köszöntőjében Sipos Zsolt, a HE-DO Kft. ügyvezető igazgatója a Heves megyei 2402-2404-es jelű megyei közút kereszteződésében tartott ünnepségen július 12-én.

A HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. kivitelezésében két útszakasz is új aszfaltburkolatot kapott a térségben. A Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) részeként közel 2,6 kilométeren keresztül újult meg teljes egészében a 2404-es jelű összekötő út Zagyvaszántó és Rózsaszentmárton között. A munkaterületet a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 90 napos elkészülési határidővel adta át még április közepén a kivitelező KM Építő Kft-nek, amely néhány nappal a határidő letelte előtt fejezte be a munkát. A felújításhoz szükséges aszfaltot a HE-DO Kft. biztosította. Megújult a 2402-es jelű összekötő út is Selyp és Gyöngyöspata között, amelynek Rózsaszentmárton-Szücsi szakasza a HE-DO Kft. kivitelezésében kapott új aszfaltköntöst mintegy 3 kilométeren keresztül szintén az előírt befejezési határidő letelte előtt.

A teljes körű felújításokban a kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak. Az új burkolatoknak köszönhetően nőtt a forgalombiztonság, nagymértékben javult az út szolgáltatási színvonala és az utazási idő is lerövidült a települések között. Könnyebben elérhetővé váltak a térségi központok, óvodák, iskolák és munkahelyek is.

Balázs Attila, a HE-DO Kft. abasári központi telephelyének főépítésvezetője elmondta, hogy mindkét útszakasz nagyon rossz állapotba került az elmúlt években. A sok kátyú, nyomvályú és gyűrődés miatt 90 helyett csak 60 kilométeres maximális sebességgel lehetett rajtuk közlekedni. A felújítás után azonban már egy minden igényt kielégítő útszakaszok várják az autósokat a térségben.

– A HE-DO Kft.-nek szívügye a Heves megyei települések fejlődése és a helyi turizmus fejlesztése. Ennek eléréséhez abban tudunk segíteni, amiben a legjobbak vagyunk: jó minőségű utakkal kötjük össze egymással az embereket – mondta Sipos Zsolt köszöntőjének végén.

Az útfelújítások Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból valósultak meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult és indulhat el. Ebből idén Heves megyében közel 13 kilométernyi út felújítása készülhet el.

2018. július 12.

Fotó: Czímer Tamás